ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 16/10/2011

Rubalcaba s'esforça per fer creïble el programa

Mesures d'esquerres amb un estricte realisme econòmic. Aquesta és l'aposta del candidat socialista per deixar enrere Zapatero i desmarcar-se d'un Rajoy que "ha utilitzat la crisi" i "no té programa".

Miquel Codolar
2 min
Zapatero, encara secretari general del PSOE, aplaudint Rubalcaba ahir al comitè federal.

Madrid.El candidat Alfredo Pérez Rubalcaba va aprofitar el comitè federal que va aprovar el programa del PSOE per unanimitat per reclamar un vot de confiança i rebatre alguns tòpics. Va advertir "els que diuen que el PP arreglarà la crisi" que no n'hi ha cap evidència perquè els seus governs autonòmics "no han fet res a part de començar a retallar" i a la cambra baixa no es van voler sumar al pacte per les pensions. Va denunciar que "només han parlat malament d'Espanya" perquè fos com Grècia o Portugal i, alçant el dit acusador, es va preguntar: "¿Quina confiança mereix qui durant tres anys només s'ha intentat aprofitar de la crisi?"

També va interpel·lar els que creuen que és "el mateix" que governi el PP que el PSOE. "Definitivament no som el mateix", va afirmar repetint-ho dues vegades i utilitzant la primera persona del plural. Va exposar que "amb el vent a favor" la situació econòmica ha avançat tant amb el PP com amb el PSOE, però que amb el seu partit a més es van fer reformes socials. Eren unes paraules dirigides a socialistes desencantats i, sobretot, als indignats , que ahir es manifestaven en 60 països, i que a Espanya tenen com un dels seus principals lemes que "PSOE i PP són la mateixa merda".

Va defensar que les reformes socials tenen "ànima socialista" i va mantenir l'aposta per mesures més d'esquerres que les que ha defensat José Luis Rodríguez Zapatero. Les principals mesures són una nova llei hipotecària amb la dació en pagament, suprimir els privilegis hipotecaris a l'Església, impedir que el rebut de la llum es pugui cobrar en base a una estimació, establir quotes de dones a les empreses, vetar ajudes públiques a les empreses que no compleixin la llei d'igualtat, prohibir el matrimoni abans dels 16 anys, confiscar els béns dels traficants de dones, prohibir anuncis de prostitució, substituir el cànon digital, establir el dret ciutadà a generar electricitat, instaurar la sisena hora educativa a les tardes (a Catalunya, el govern de CiU l'ha suprimit) i preservar la immersió lingüística. Al seu discurs no en va parlar. Va preferir centrar-se a assegurar que es pot sortir de la crisi sense fer "ni un pas enrere" en sanitat i educació.

Només hi va haver tres intervencions al comitè federal, que va deixar les mans lliures a Rubalcaba. José Antonio Griñán va dir que les eleccions són una "batalla desigual" perquè el PSOE combat amb un PP sense programa. Jesús Caldera i Rubalcaba van explicar que el programa tindrà una memòria econòmica de les mesures amb més ingressos que despeses, com per exemple en el cas de la sanitat. El PSOE vol demostrar que les polítiques d'esquerres són compatibles amb tenir els mercats contents i no tensionar més el deute públic.

stats