PENSIONS
Crònica 11/01/2011

Rubalcaba força els sindicats a ajornar parlar de mobilitzacions

Miquel Codolar
2 min
Rubalcaba força els sindicats a ajornar parlar de mobilitzacions

MadridLes 25 hores de reunió entre el govern espanyol i els sindicats sobre la reforma del sistema de pensions no han permès arribar a cap acord però continuaran els propers dies. Ningú vol ser el primer a aixecar-se de la taula. La presència del vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, a més del ministre de Treball, Valeriano Gómez, demostra la transcendència que l'executiu espanyol dóna a les negociacions i la responsabilitat que vol traslladar als sindicats.

La presència de Rubalcaba i Salgado a les negociacions ja ha donat una victòria al govern espanyol. Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, volien que la reunió s'acabés abans del consell confederal que la UGT va celebrar ahir a la tarda -que té caràcter consultiu- i que CCOO farà avui, en aquest cas amb poder decisori. El govern espanyol, en canvi, en diverses ocasions s'havia mostrat partidari d'allargar-les fins al mateix 28 de gener, el dia que el consell de ministres aprovarà el projecte de llei sobre la reforma de les pensions. La reunió s'allarga, i, mentre duri, no es poden organitzar mobilitzacions ni vagues generals. Ni tan sols debatre aquesta possibilitat als òrgans sindicals que es reuneixen aquests dies.

La reunió està encallada en la flexibilitat del retard de l'edat de la jubilació als 67 anys, però l'amenaça sindical segueix. El secretari d'Acció Sindical de la UGT, Toni Ferrer, va insistir abans del consell confederal d'ahir que hi haurà mobilitzacions si la negociació no obté resultats i no va descartar cap tipus de mesura, com la convocatòria d'una nova vaga general. No es va voler mullar, però va ser pessimista sobre el resultat de les negociacions perquè va considerar que no sap si els sindicats estan més o menys propers al procés de mobilitzacions que abans de començar el procés negociador i va constatar que les posicions estan "allunyades" i hi ha "dificultats".

stats