Crònica 17/11/2011

Rubalcaba tira del carro en "un últim esforç"

El PSOE segueix intentant mobilitzar els seus per impedir una victòria absoluta del PP. Per això alerta que una majoria popular bloquejarà la defensa de l'estat del benestar i encendrà "protestes".

Ara
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba i José Luis Rodríguez Zapatero van coincidir ahir per primer i últim cop en campanya en un míting a Màlaga davant més de 7.000 persones.

Màlaga.Alfredo Pérez Rubalcaba es va emocionar. I és que l'acte d'ahir a Màlaga, com tot el tram final de la campanya del PSOE, estava preparat per tocar la fibra i salvar els mobles diumenge. Cap enquesta dóna als socialistes possibilitats de seguir a la Moncloa i no els queda altra cosa que intentar fer un resultat que els permeti "plantar cara" en defensa de les polítiques socials, els "valors" que durant 130 anys ha defensat el PSOE. El candidat va demanar un "últim esforç" als seus. "Queden pocs dies i són importants", els va recordar. El candidat va demanar, en la línia del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero -que ahir l'acompanyava per primer cop en campanya-, un vot massiu dels progressistes "per no haver de protestar el dia 21". I és que les retallades que farà el PP de Mariano Rajoy, i que "caldria tres campanyes per explicar", segueixen sent l'eix de la campanya socialista.

Rubalcaba va agrair a Zapatero "el seu patriotisme" per haver adoptat mesures econòmiques en benefici del país encara que puguin haver perjudicat el PSOE. El candidat es va mostrar convençut que diumenge tindrà "un bon resultat" i a més podrà presumir que el PSOE i Zapatero van fer el que havien de fer quan tocava. Els elogis de Rubalcaba van ser correspostos per Zapatero. L'encara cap de l'executiu va mostrar-se convençut que el candidat del PSOE era una bona opció i que allà on havia estat hi havia fet bona feina. I no es va estar de fer retrets al PP i a Mariano Rajoy, per no "haver ajudat a res" en tres anys.

Mirant al 21-N

L'acte d'ahir tenia una especial significació. Mirava al dia 20, però sobretot al dia 21, a l'endemà d'una derrota més que previsible i a la necessitat de retenir a les autonòmiques del març el feu andalús, que pot esdevenir l'únic bastió autonòmic si es perd el País Basc el 2013. El PSOE va reunir el passat, el present i el futur del partit. Tot el present llevat de Carme Chacón, que amenaça el lideratge que Rubalcaba vol retenir després del 20-N. Compta amb avals com el del vicepresident Manuel Chaves, que considera que ha de seguir passi el que passi. No ho comparteix, en canvi, el president andalús, José Antonio Griñán, que és partidari de la dirigent catalana. A Rubalacaba el va acompanyar Zapatero però també la seva número dos, Elena Valenciano, i els socialistes bascos Eduardo Madina i Patxi López. Els socialistes van projectar missatges gravats de Felipe González i Alfonso Guerra.

Sense arribar al clímax de Dos Hermanas, a l'acte de Màlaga Guerra va fer pinya amb Rubalcaba i va animar el PSOE a rebutjar el vot dels més afavorits per buscar el de les classes populars. González va subratllar la capacitat de regenerar-se dels socialistes i el seu convenciment que Andalusia "no fallarà".

Ahir sí que Rubalcaba i Zapatero, com López i Madina, es van referir a Euskadi. Per assegurar que sense els dos líders del PSOE no hauria estat possible "la pau a Euskadi". "Gràcies pel que hem patit, aguantat i fet. Sense tu i el teu govern no hauria estat possible la pau. Ho hem de dir", va assegurar Rubalcaba, que ha passat per aquesta qüestió de puntetes durant la campanya.

stats