CONGRÉS SOCIALISTA NOMENAMENTS
Crònica 30/12/2011

Rubalcaba vol un PSOE més espanyol

Alfredo Pérez Rubalcaba se sent amb "idees, força i il·lusió" per liderar el socialisme espanyol. La seva recepta passa per recuperar les essències felipistes: més uniformitat de discurs i moderació.

Joan Rusiñol
3 min
Rubalcaba va desgranar ahir el projecte que defensa per ser secretari general del PSOE.

MADRID"Recuperar el que vam ser: un partit polític nacional, el que vertebra Espanya". Feta l'anàlisi de la històrica derrota electoral del 20-N, Alfredo Pérez Rubalcaba, l'home que ara pretén ocupar la secretaria general del PSOE, té clar que els ciutadans castiguen a les urnes la pluralitat territorial i discursiva dins del partit, la discrepància d'opinions en públic que sovint ha caracteritzat el socialisme espanyol. Per això aposta per girar full a la política federalitzant de Rodríguez Zapatero i tornar al centralisme felipista: "Un partit que digui a tot arreu el mateix i, el que és més important, que els ciutadans reconeguin que diu el mateix. Convindreu amb mi que últimament ens n'hem oblidat".

Aplaudit per més de 800 persones a la seu central de la UGT a Madrid, Rubalcaba va anar desgranant ahir el programa amb què vol convèncer els delegats del 38è congrés del PSOE, que es farà al febrer a Sevilla, perquè l'elegeixin com a nou líder. Alliberat de la pressió de les urnes, el candidat a la secretaria general -de moment l'únic oficial, tot i que Carme Chacón farà el pas aviat- va provar de recuperar l'esperit pragmàtic del socialisme de Felipe González, del qual se sent deixeble. Fins i tot va reconèixer que bona part del seu discurs estava inspirat per José María Maravall, present a l'acte, que va ser ministre d'Educació i Ciència als anys vuitanta. Rubalcaba va procurar entroncar amb aquell discurs menys esquerranós que el de Zapatero i donar per superada l'etapa de convulsions estatutàries que ell coneix de primera mà perquè en va ser negociador.

L'exvicepresident espanyol va demanar un PSOE que "parli amb la mateixa veu" en qualsevol punt de l'Estat, una frase que acostuma a dir Mariano Rajoy respecte del PP. Posant-se la bena abans de la ferida, ja va avisar que no estava qüestionant l'estat autonòmic, en el qual va dir que se sent "molt còmode", sinó que pretenia que no li grinyolés a ningú.

Un projecte "majoritari"

Rubalcaba va comprometre's a liderar un projecte "majoritari", capaç de recuperar els electors que els han deixat de votar per fer costat a la dreta i, al mateix temps, "aglutinar" tots els electors progressistes. La seva tesi és que només quan els ciutadans veuen el PSOE amb força real per guanyar el PP deixen de votar les altres forces de l'esquerra per donar suport als socialistes.

Per aconseguir ser un altre cop alternativa de govern, va definir un projecte "intergeneracional", que tingui molt present la gent gran; capaç de seduir "les classes mitjanes"; europeista, assumint que Espanya haurà de "cedir sobirania nacional", i amb "presència i capacitat" a totes les comunitats autònomes. Rubalcaba va defensar que el programa del 20-N segueix sent vàlid i es va comprometre a fer una oposició "útil". De fet, va deixar clar que el grup parlamentari, que ell presideix, ha de ser la gran plataforma per rellançar el partit. El polític va tirar de veterania per oferir "canvi i unitat" i alhora "experiència" en temps "dificilíssims". "Tinc idees, força i il·lusió", va sentenciar.

Del PSC, ni rastre

Sense citar-la, de Carme Chacón, més que probable contrincant, en va dir que ell al partit no hi té "ni adversaris ni rivals, només companys" i va avisar que exigiria "tolerància i respecte" cap a les altres llistes. Entre el públic, la majoria partidaris de Rubalcaba, com l'exministra Trinidad Jiménez, però algun dirigent que aposta per Chacón, com Tomás Gómez. No hi havia cap membre destacat del PSC. Rubalcaba sap que el discurs autonòmic d'ahir pot no agradar als delegats catalans al 38è congrés però pot enfortir-lo en altres federacions del partit determinants per guanyar.

stats