SANITAT
Crònica 23/03/2012

Ruiz preveia que les llistes d'espera creixerien un 60%

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha defensat l'augment del 42% de les llistes d'espera ja que preveia que creixerien més, un 60%. El Col·legi de Metges ha demanat que s'acceleri la nova gestió de les llistes.

L. Bonilla / E. Escriche
2 min
Comitès d'experts estan revisant les llistes d'espera per donar prioritat als casos més urgents.

BARCELONA / GIRONAEl creixement de les llistes d'espera per operar-se de patologies no urgents ha estat d'un 42% per culpa de les retallades. Però la xifra encara podria haver estat pitjor, segons va revelar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, que va admetre que es preveia que creixessin "més del 60%" per haver reduït la compra d'activitat als hospitals per ajustar-se a la rebaixa del 7% del pressupost.

El conseller, que ahir va presentar al Parlament el balanç de l'atenció sanitària pública el 2011, va defensar que les llistes s'han gestionat bé ja que no han augmentat les operacions urgents a conseqüència de l'espera. No obstant això, el sindicat Metges de Catalunya va criticar aquestes xifres. No es creuen que els temps d'espera per operar-se de patologies no urgents hagi augmentat només 14,6 dies de mitjana quan les llistes han crescut un 42% en l'últim any. Segons Francesc Duch, vicepresident de Metges de Catalunya, aquestes xifres són "contradictòries" i ho atribueix a un "càlcul esbiaixat" ja que habitualment no es comptabilitza el període transcorregut entre el diagnòstic i la inclusió del pacient a la llista d'espera. També assegura que les xifres podrien resultar "ofensives" per a molts pacients que fa temps que esperen a operar-se "mentre hi havia quiròfans tancats per les retallades".

Nova gestió de les esperes

El president del Col·legi de Metges de Barcelona i assessor del govern en matèria de sanitat, Miquel Vilardell, també va aprofitar per reclamar una nova gestió de les llistes d'espera que tingui en compte l'impacte sobre la qualitat de vida. En aquest sentit, va demanar que un comitè d'experts avaluï al més aviat possible les llistes per detectar quins pacients necessiten ser operats abans. Segons Salut, aquest comitè ja s'ha posat a treballar. "Una mateixa patologia pot no tenir importància en determinades persones i en altres sí", va dir Vilardell, que tot i coincidir amb el conseller que "la qualitat" no ha empitjorat, va reconèixer que les retallades han tingut "efectes". "No es pot pensar que s'aplicaran mesures conjunturals i no passarà res", va afegir.

Pla de crònics, menys ingressos

A més de reduir un 2% les llistes d'espera, un altre dels objectius del Departament de Salut per a aquest any és estendre a tot Catalunya el pla d'atenció a malalts crònics, del qual se n'ha fet una prova pilot a Girona. Aquest programa ha permès reduir un 10% els ingressos hospitalaris d'aquests malalts. Abans de la prova pilot, ingressaven a l'hospital un mínim de tres vegades l'any.

El programa, que impulsen conjuntament els departaments de Salut i Benestar Social, prioritza els processos clínics de deu malalties, entre les quals hi ha la diabetis, la insuficiència cardíaca, l'asma i el càncer. Alhora es dissenyen les rutes assistencials per a cada pacient per garantir que rep l'atenció necessària independentment del lloc on viu. "Ha estat un èxit", van assegurar ahir a Girona els consellers Boi Ruiz i Josep Lluís Cleries.

El 74% de la població adulta té alguna malaltia crònica i Cleries va recordar que un 24% de les persones ateses pels serveis socials són malalts crònics.

stats