CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA ALS ESTATS UNITS
Crònica 10/08/2011

Rumsfeld, acusat de tortures

Núria Ferragutcasas
3 min
L'autor d'un llibre sobre Les excuses per envair l'iraq L'exsecretari de Defensa nord-americà, Donald Rumsfeld, durant la presentació del seu llibre Known and unknown:  a memoir , a Washington, el 22 de febrer del 2011. En el llibre, Rumsfeld repassa la decisió de l'administració  Bush d'envair l'Iraq amb l'excusa que el règim de Saddam Hussein tenia armes de destrucció massiva.

WashingtonSi l'exsecretari de Defensa dels Estats Units Donald Rumsfeld acaba finalment al banc dels acusats per respondre sobre les denúncies de tortura de tres ciutadans nord-americans durant el seu mandat, possiblement seguirà la regla número sis del seu pamflet de reflexions polítiques publicat per The Wall Street Journal el gener del 2001: "Aprengui a dir «No ho sé». Si es fa servir quan cal, ho farà sovint".

Un jutge federal va reobrir el 2 d'agost passat la caixa dels trons sobre les tècniques de tortura utilitzades per l'exèrcit dels EUA a l'Iraq després d'autoritzar la demanda d'un militar nord-americà retirat contra Ronald Rumsfeld per presumptes tortures. L'home, que es manté en l'anonimat per la por de represàlies, afirma que mentre treballava com a traductor d'àrab per la marina americana a la província d'Anbar va ser segrestat i retingut durant nou mesos a la instal·lació militar Camp Cropper, prop de l'aeroport de Bagdad. Allà, segons el demandant, va patir maltractaments i abusos reiterats sense que ningú presentés cap delicte contra ell.

El govern nord-americà diu ara que l'home era sospitós de passar informació classificada als enemics i ajudar les forces anticoalició a entrar a l'Iraq, tot i que mai va ser acusat d'un delicte o de violar la llei. Durant mesos, la seva família no en va saber res. Finalment, l'agost del 2006, l'extraductor va ser alliberat per raons desconegudes. Dos anys després, el Senat dels EUA va concloure en un informe que els durs interrogatoris i abusos contra els presos a Abu Ghraib, Guantánamo i altres centres de detenció van ser autoritzats per l'exsecretari de Defensa Donald Rumsfeld i dirigides per oficials d'alt rang del govern de George W. Bush. Davant d'aquest fet, els advocats de l'exmilitar van decidir presentar la demanda.

Més demandes per abús

La història del traductor americà no és un cas aïllat. El tribunal d'apel·lacions dels Estats Units, amb seu a Chicago, va permetre ahir continuar una altra causa contra Donald Rumsfeld per tortures. La denúncia va ser presentada per dos nord-americans que van treballar a l'Iraq per una companyia privada de seguretat. A principis del 2006, els demandants Donald Vance i Nathan Ertel asseguren que van ser retinguts per membres de l'exèrcit dels Estats Units i que, un cop al centre de detenció Cropper, van ser víctimes de durs interrogatoris, agressions físiques i maltractament psicològic. Mesos després van ser alliberats a l'aeroport i, com en el cas de l'extraductor militar, sense que ningú els imputés cap crim.

El tribunal d'apel·lacions accepta l'autorització del jutge de districte Daniel Manion de l'estat d'Illinois perquè si bé és poc probable que Rumsfeld sigui el responsable directe dels abusos, els demandants han argumentat de manera creïble que la decisió d'utilitzar tècniques de tortura va venir "des de les més altes instàncies del govern".

Vance i Ertel afirmen que les autoritats nord-americanes sabien que eren innocents i tot i així els van retenir. L'advocat de l'altre demandant, Mike Kanovitz, també opina el mateix i assegura que els militars volien mantenir el seu client a la presó perquè no revelés informació important sobre el conflicte a l'Iraq.

Negociacions secretes

Kanovitz explica que el seu client va ser present en les primeres negociacions directes amb Abdul-Sattar Abu Risher, líder sunnita que es va convertir en un important aliat dels EUA contra Al-Qaida i que va ser assassinat en un atac amb bomba el 2007. "El govern de Bush creia que el món no estava preparat per a la notícia i per això el van retenir", afirma l'advocat.

El govern del president Barack Obama defensarà Rumsfeld a través del departament de Justícia. En el cas del traductor americà contra Rumsfeld, el advocats del departament van argumentar que l'exsecretari de Defensa no podia ser demandat per les decisions que va prendre en el seu càrrec en temps de guerra, ja que només el Congrés i el president dels Estats Units tenen la competència per demanar responsabilitats. A més, van assegurar que el cas podria revelar informació sensible sobre la guerra i que perjudicaria la presa de futures decisions militars. El jutge federal James Gwin va rebutjar aquests arguments i va afirmar que els drets dels ciutadans dels Estats Units estan protegits per la Constitució a casa o a l'estranger encara que sigui en temps de guerra. En molts altres casos de presos estrangers, els jutges han desestimat les denúncies de tortura en contra de funcionaris o alts càrrecs dels EUA per la seva participació en el tractament dels detinguts en centres penitenciaris. L'acceptació de les dues demandes obren la porta a un judici contra Donald Rumsfeld. Tot i així, la defensa de l'exsecretari de Defensa encara pot recórrer al Tribunal Suprem dels Estats Units. Un tribunal que té el llistó molt alt per acceptar aquest tipus d'acusacions.

stats