SENTÈNCIA CONTRA L'EXMAGNAT EMPRESONAT
Crònica 29/12/2010

Rússia diu a Occident que no "es fiqui" en el judici a Khodorkovski

àlex Gutiérrez Pascual
2 min
La policia deté uns manifestants que protestaven en contra del veredicte a l'exmagnat rus.

Barcelona.Rússia ha reaccionat amb contundència a les crítiques de la Unió Europea i els Estats Units pel procés judicial contra Mikhaïl Khodorkovski, l'antic propietari de la companyia petroliera Iukos. Les potències occidentals van assegurar, després d'assabentar-se de la condemna a l'exmagnat rus, que el judici té motivacions polítiques i és un exemple clar de justícia selectiva. Khodorkovski, a la presó des del 2003 per una sentència anterior a vuit anys de presó per frau, va ser declarat dilluns culpable de robar grans quantitats de petroli valorades en milers de milions d'euros i de blanqueig de diners.

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va assenyalar en un comunicat que el procés fa augmentar les sospites sobre la influència de la política en la justícia a Rússia i que la sentència tindrà repercussions negatives en la imatge exterior d'aquest estat. En aquest sentit, el ministre alemany d'Afers Estrangers, Guido Westerwelle, es va mostrar "molt preocupat" pel veredicte. Westerwelle va titllar de "pas enrere per al país" les circumstàncies que han envoltat el procés judicial. Tant Washington com els països europeus interpreten que els últims esforços del president rus, Dmitri Medvédev, per donar una imatge de modernitat, es trenquen amb el veredicte a l'exmagnat.

Davant d'aquestes acusacions, Rússia va recriminar a la UE i els EUA el que considera intents per influir en el resultat del judici. El ministeri rus d'Afers Estrangers les va qualificar d'inacceptables i sense fonament i va advertir Occident que ningú "es fiqui" en el procés.

Aquest avís també anava dirigit als que donen suport a Khodorkovski, després que centenars de persones es manifestessin dilluns a les portes dels jutjats de Moscou a favor de l'alliberament de l'exmagnat rus. La policia va detenir una trentena de manifestants i ahir, per impedir que es repetissin imatges de protesta, va tallar els carrers que hi ha a menys de cent metres de la sortida dels tribunals.

stats