ELS TOMBS D'UN RÈGIM
Crònica 06/10/2011

Rússia i la Xina veten a l'ONU una resolució contra Síria

Nada Bakri
2 min
Rússia i la Xina veten  a l'ONU una resolució contra Síria

The New York Times / BeirutEl govern de Síria ha revocat -pocs dies després d'entrar en vigor- la decisió de prohibir les importacions, una mesura que havia provocat la indignació de l'elit empresarial del país que fins ara ha donat suport al president Baixar al-Assad. La marxa enrere es va anunciar només unes hores abans que el Consell de Seguretat discutís dimarts una resolució que feia una crida a acabar amb la violència a Síria i que suggeria la possibilitat d'imposar sancions contra el règim. La proposta va ser vetada per Rússia i la Xina.

La prohibició de les importacions havia generat una gran controvèrsia a Síria. "La decisió va causar un enrenou molt important", apunta Nabil Sukkar, un execonomista del Banc Mundial que ara dirigeix l'Oficina de Consultoria de Síria per al Desenvolupament i les Inversions, amb seu a Damasc. "La mesura hauria provocat un augment dels preus, hauria fomentat el contraban i l'atur i hauria tret credibilitat a les reformes polítiques anunciades", afegeix.

La revolta, que va començar a mitjans de març, ha devastat l'economia de Síria. El Fons Monetari Internacional preveu que el creixement es podria reduir en un 2 per cent aquest any, per la davallada en la inversió i les pèrdues en el turisme que, amb el petroli, proporcionen a Síria gran part de les seves divises. "No hi ha feina, no hi ha clients", assegura un venedor en una galeria d'art de Bab Touma, un barri cristià de Damasc. "Ha estat una temporada molt dolenta".

Turquia: sancions i maniobres

Turquia segueix sent un comodí en l'evolució de Síria. El primer ministre Recep Tayyip Erdogan que fins fa poc era un dels més fidels aliats d'Al-Assad, ha donat per trencat el diàleg amb Al-Assad i l'ha acusat d'haver mostrat falses bones intencions. Turquia ha anunciat que imposarà sancions d'aquí poc, cosa que encara agreujarà més la situació econòmica de Síria, i que començarà maniobres militars a la frontera amb aquest país.

Al Consell de Seguretat, nou països (inclosos els europeus i Washington), van votar a favor de la resolució de condemna a Síria, mentre que el Brasil, l'Índia, Sud-àfrica i el Líban es van abstenir. Rússia, que té a Síria el seu principal aliat al Pròxim Orient, veta qualsevol amenaça de sanció contra Damasc. L'ambaixadora nord-americana davant l'ONU, Susan Rice, va acusar Moscou i Pequín de preservar amb aquest veto el seu negoci de venda d'armes al règim sirià.

stats