MANIFESTACIONS DESPRÉS DE LES ELECCIONS
Crònica 12/12/2011

Rússia investigarà les denúncies de frau electoral

L'executiu rus investigarà les denúncies de frau electoral. Així ho va anunciar ahir el president Medvédev. El mandatari, però, va criticar les consignes dels manifestants en les marxes de protesta.

Bricio Segovia
2 min
Rússia investigarà les denúncies de frau electoral

MOSCOUDesprés d'un cap de setmana d'escridassades populars i silenci governamental, el president de Rússia, Dmitri Medvédev, ha contestat als milers d'opositors que es van manifestar dissabte a tot el país. I ho ha fet a través de les xarxes socials.

"He ordenat comprovar la informació dels col·legis electorals referent al compliment de la llei durant les eleccions", va publicar ahir Medvédev al Facebook. I, sense especificar qui durà a terme la investigació, va voler deixar una cosa clara: "No estic d'acord ni amb les consignes ni amb les declaracions que es van pronunciar en les manifestacions".

El mandatari va utilitzar la mateixa plataforma que van fer servir els activistes per convocar la manifestació més multitudinària que es recorda a Moscou des de la crisi constitucional del 1993. En menys de dues hores, el missatge acumulava més de 4.000 respostes.

"Medvédev, no tens raó" i "Vergonyós!" eren alguns dels comentaris més repetits entre els que preguntaven al president si estava en desacord amb el lema de les manifestacions "Per unes eleccions netes". Però entre l'allau de comentaris contraris també n'hi havia que donaven suport al president rus, que té més de 368.000 seguidors al Facebook i gairebé 760.000 al Twitter. "No vull una revolució i no estic d'acord amb les demandes dels opositors. Prefereixo quedar-me amb el que ja conec", afirmava un dels comentaris.

Vladímir Putin ha preferit callar, i l'única reacció ha estat a través del seu portaveu en un comunicat de premsa en què afirmava que el Govern "respecta el punt de vista dels manifestants" i "està escoltant el que tenen a dir".

Amb aquest missatge, el president Medvédev potser pretenia tranquil·litzar les masses, alertat per la força que ha pres el moviment opositor a les recents concentracions. Però la concessió oferta encara està lluny de satisfer les exigències que la multitud va cridar en les principals ciutats del territori rus.

Els reclams de l'oposició

Els activistes demanen que s'anul·lin els resultats de les eleccions parlamentàries i que es convoquin nous comicis, a més de la destitució del president de la Comissió Electoral Central i, fins i tot, una reforma del sistema. I és que en aquests comicis només hi han participat set partits a causa de les severes condicions que el govern de Putin va implantar a les formacions per constar a les llistes electorals. Han estat les eleccions amb menys presència de partits autoritzats.

A diferència de Putin, Medvédev tenia el suport d'un sector acomodat i ben format dels ciutadans, però va perdre molts d'aquests simpatitzants al setembre quan va anunciar que no es presentaria a les eleccions presidencials a favor del seu company de tàndem, que pretén tornar a ocupar la cadira que va deixar el 2008 perquè la Constitució no li permetia aspirar a un tercer mandat consecutiu.

Mentre que alguns grups opositors planegen tornar als carrers de Moscou el 17 de desembre, la majoria ho faran en la vetlla del dia de Nadal, per participar en una altra manifestació que posarà a prova la perseverança d'aquesta nova fracció de la societat russa.

stats