PRIMAVERA ÀRAB
Crònica 28/01/2012

Rússia, l'últim aliat d'Al-Assad

El Consell de Seguretat de l'ONU votarà la setmana que ve una resolució que demana al president sirià, Baixar al-Assad, que plegui. Rússia s'hi oposa i amenaça d'exercir de nou el veto.

Núria Ferragutcasas
3 min
AUGMENTA L'OPOSICIÓ ARMADA
 Un grup de desertors de l'exèrcit oficial en una manifestació dijous a la localitat de Khalidieh, a prop de la ciutat de Homs, bastió juntament amb Hama de la revolta. Els soldats s'han unit a l'Exèrcit Sirià Lliure, amb base a la frontera amb Turquia i nascut de "la necessitat de protegir els civils" davant de les forces de seguretat del règim de Baixar al-Assad.

WASHINGTONLa comunitat internacional continua dividida sobre com solucionar la crisi de Síria. El Consell de Seguretat de l'ONU va discutir ahir, a porta tancada i per enèsim cop, una nova resolució davant la brutal repressió de les protestes contra el règim de Baixar al-Assad, que ha provocat més de 5.400 morts i milers de presos polítics en els últims deu mesos. El Marroc va posar una proposta sobre la taula, amb el suport d'alguns països europeus i de la Lliga Àrab, que incloïa sancions contra Damasc -com l'embargament d'armes- i exigia la dimissió del president sirià. Però el rebuig de Rússia va ser immediat.

"No podem donar suport a una crida a la sortida d'Al-Assad en cap resolució del Consell", va afirmar a l'agència de notícies Itar-Tass el viceministre d'Afers Exteriors rus, Gennady Gatilov, que no va aclarir si el seu país exercirà el seu dret a veto per bloquejar la resolució. "Qualsevol decisió sobre el futur de Síria s'ha de fer durant el procés polític sense condicions prèvies, i la petició de dimissió d'Al-Assad és una condició prèvia", va assegurar. Gatilov també va recordar que la nova resolució va ser elaborada per iniciativa francesa. De fet, Rússia, juntament amb la Xina, ja va vetar a l'octubre una proposta europea que incloïa sancions a Síria.

El projecte de resolució presentat ahir, i que es votarà molt probablement la setmana que ve, demana a tots els països que adoptin sancions similars contra el règim d'Al-Assad a les imposades pels 22 membres de la Lliga Àrab i exigeix "facilitar una transició política cap a un sistema plural democràtic, polític, [...] a través de la transferència del poder del president i d'unes eleccions transparents i lliures".

Intervencions militars

Rússia es va erigir en el gran defensor del règim sirià amb la seva resposta contundent contra el nou text davant el silenci de la Xina. El viceministre d'Afers Exteriors rus també va lamentar que s'insisteixi en l'adopció de sancions contra Síria i no es descarti una possible intervenció militar. El govern rus continua molest per l'operació de l'OTAN a Líbia, que va ajudar a derrocar el règim de Muammar al-Gaddafi. A més, Rússia manté relacions estratègiques amb Damasc, amb una base naval al port sirià de Tartus.

La Xina no es va pronunciar sobre el nou document però tampoc ha dubtat en altres ocasions a donar el seu suport al règim sirià. El paper més actiu dels estats àrabs en els intents de negociar la fi de la violència a Síria podria fer canviar de parer el govern xinès, que continua oposant-se, com Rússia, a qualsevol tipus de sanció.

El polèmic projecte de resolució té poques possibilitats de tirar endavant, ja que necessita per ser adoptat una majoria de Consell de Seguretat i que cap dels cinc països amb dret a veto -la Xina, els Estats Units, França, el Regne Unit i Rússia- l'exerceixi. D'altra banda, el Consell de Seguretat encara s'ha de pronunciar sobre una altra resolució presentada per Rússia al desembre que té l'oposició de la majoria dels països occidentals, que la consideren desequilibrada. Davant unes negociacions encallades, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va demanar ahir des de Davos que s'actuï amb "coherència" i que cal "ajudar les persones que han sortit al carrer per demanar democràcia".

A tot això, el secretari general de la Lliga Àrab, Nabil al-Arabi, presentarà dimarts a la seu de l'ONU a Nova York l'informe sobre el treball que realitza la missió d'observadors de l'organització àrab a Síria. Al-Arabi estarà acompanyat pel primer ministre de Qatar, Sheikh Hamad bin Yasim al-Thani, que promou una intervenció militar àrab contra el règim sirià.

stats