DEBAT AL CONSELL DE SEGURETAT
Crònica 01/02/2012

Rússia es queda sola defensant Síria

L'equilibri d'interessos a Síria segueix dividit. La Lliga Àrab i Occident volen que Rússia no veti una resolució contra Al-Assad al Consell de Seguretat de l'ONU, però Moscou no dóna signes de cedir.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
MÉS ORGANITZACIÓ
 Soldats desertors en una manifestació en contra del règim a la ciutat d'Idlib. Formen part de l'Exèrcit Sirià Lliure, la força opositora.

BARCELONA.Front comú contra l'obstrucció russa a l'hora de comdemnar el règim sirià. És l'estratègia que van adoptar ahir a la nit la Unió Europea, els Estats Units i la Lliga Àrab al Consell de Seguretat de les Nacions Unides en una sessió monogràfica sobre Síria. L'objectiu de tanta unió a Nova York perseguia pressionar Moscou i aconseguir que aquest país no veti una resolució que condemna la repressió a Síria i que reclama al president, Baixar al-Assad, que dimiteixi. En el moment de tancar aquesta edició, el Consell no s'havia pronunciat oficialment sobre el text i les negociacions es podrien allargar fins divendres.

El viceministre d'Exteriors rus va iniciar el joc diplomàtic de la jornada amb unes dures declaracions contra la iniciativa de la Lliga Àrab. Gennady Gatilov va etzivar a l'agència Interfax que la resolució contra Síria, presentada pel Marroc, obriria "el camí cap a una guerra civil". Una fractura social que es comença a fer evident ara que els enfrontaments militars han arribat a les portes de Damasc, la capital siriana. De moment, l'exèrcit sirià ha recuperat el control dels barris sublevats de la capital en una escalada de violència al país que ha causat més de 140 morts en només dos dies.

També hi va dir la seva el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, que va voler deixar clar, en declaracions a l'agència Intertass, que Rússia no és ni amic ni aliat d'Al-Assad. Segons la seva posició, "la decisió de mantenir Al-Assad al poder només pot ser siriana", va dir.

L'opció de la Lliga Àrab

Però la Lliga Àrab creu que cal una resposta exterior unànime per acabar amb la repressió ferotge a unes manifestacions incialment pacífiques. El lideratge regional a la reunió a Nova York va ser ahir remarcable. Va obrir la sessió el primer ministre d'Exteriors qatarià, el xeic Hamad bin Jassim al-Thani, convidat especial al Consell de Seguretat, recordant que "la màquina de matar siriana no s'ha aturat". I el va seguir el secretari general de la Lliga Àrab, Nabil el-Arabi, que va llegir en veu alta punt per punt la resolució que proposaven. "El suport internacional és l'únic mecanisme per desencallar la crisi siriana", va destacar Nabil el-Arabi.

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va secundar les paraules dels representants àrabs i va voler aclarir, de la mateixa manera que Nabil el-Arabi, que el cas sirià és molt diferent del libi, perquè s'està optant per una "transició política pacífica". "Sabem que el canvi és a prop, però la qüestió és quants innocents moriran abans que el país tiri endavant el futur que necessita. Com més llarg sigui el camí de la repressió, més costarà reconstruir-lo", va afegir. A la sessió hi van intervenir també els ministres d'Afers Estrangers de França, Alain Juppé, i del Regne Unit, William Hague.

Un dels punts claus en la negociació per aconseguir que Rússia no veti el text és el fet que s'exclogui explícitament una intervenció militar. Un extrem que va fer fracassar un intent anterior, fa uns mesos, d'aprovar una resolució similar al Consell de Seguretat de l'ONU. Si Rússia no veta el text, la resolució preveu que Al-Assad cedeix els seus poders al vicepresident, una figura històricament simbòlica. Des del 2006 ostenta aquest càrrec Farouk al-Sharaa, fins llavors etern ministre d'Exteriors del règim i l'encarregat d'obrir-lo al món durant els primers anys de govern de Hafiz al-Assad durant la dècada dels vuitanta.

Al-Sharaa, de 73 anys, gaudeix de bon prestigi tant entre els seus veïns com a casa. "A diferència de la resta de càrrecs públics, aquest vicepresident no ha protagonitzat escàndols per corrupció i va ser el primer a barallar-se públicament amb un alt càrrec del partit oficial Baas", explicava ahir a l'ARA Yassin Swehat, blogaire hispanosirià.

stats