Crònica 04/02/2012

Rússia s'obstina a bloquejar una condemna contra Síria a l'ONU

Ara
2 min
Manifestació de suport a les víctimes de la massacre de Hama el 1982 ahir a prop d'Homs.

BARCELONA.Més temps, més morts i cap pacte. Tant Occident com la Lliga Àrab negocien contra rellotge al Consell de Seguretat de l'ONU qualsevol acord amb Rússia per desencallar una resolució que condemni la violència a Síria. Moscou va tornar a assegurar ahir que rebutjava l'últim esborrany que havia presentat el Marroc dijous a l'ens. "No podem donar-hi suport", va dir el ministre d'Exteriors rus, Gaennadi Gatilov, a l'agència Interfax. Però després dels contactes dels Estats Units amb l'ambaixador del Kremlin a Moscou, Vitali Txurkin, Rússia va dir que necessitaven "només uns petits canvis més".

El nou esborrany, que el Marroc va repartir al Consell dijous, reclama una "transició política liderada per Síria" i ja no especifica el procés que havia demanat la Lliga Àrab de transmissió de poders d'Al-Assad al vicepresident, similar al model que ha seguit al Iemen amb Ali Abdul·lah Sàleh, que actualment resideix als EUA. A part, evita qualsevol referència a prohibir la venda d'armament a Damasc. El règim sirià és el segon client més important de Moscou en aquesta matèria, i el Kremlin està construint una important base naval al país.

Sobre el terreny, Síria va viure ahir una altra jornada de manifestacions generalitzades. Per primera vegada en 30 anys, els sirians van sortir al carrer per commemorar la massacre de Hama. El 2 de febrer del 1982, el pare de l'actual president, Hafiz al-Assad, va ordenar una massacre a aquesta ciutat llavors ja sublevada, que va deixar un balanç d'almenys 10.000 morts. Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, les protestes d'ahir van comptabilitzar almenys 20 víctimes.

Tortures i assassinats de menors

L'organització Human Rights Watch va denunciar ahir que tenia proves de tortures, detencions i assassinats de menors al país. L'organització ha comprovat que el règim utilitza escoles com a centres de detenció, com a bases de franctiradors i de barracons militars.

stats