ELECCIONS LEGISLATIVES
Crònica 04/12/2011

Rússia vota entre pressions i frau

Els russos tornen a votar avui. L'observatori Golos ha registrat més de 8.000 denúncies durant la campanya d'unes legislatives en què perilla la majoria absoluta dels oficialistes.

Bricio Segovia
3 min
SEGURETAT A L'ESTACIÓ CENTRAL 
 Una policia registra un centre de vot situat a l'estació central de la ciutat siberiana de Krasnoiarsk. Les eleccions legislatives d'avui són un preludi a les presidencials del març de l'any vinent, en què es presenta Putin. La popularitat de l'actual primer ministre comença a baixar davant la perspectiva de veure'l 12 anys seguits al Kremlin.

MOSCOUUns 110 milions de russos estan cridats avui a les urnes. Algunes enquestes apunten que el partit de govern, Rússia Unida, pot perdre la majoria absoluta a la Duma, la cambra baixa del Parlament, però molta gent dubta que les coses canviïn. Una enquesta del centre estadístic rus Levada calcula que el 54% dels ciutadans de Moscou consideren que els comicis no seran lliures, justos ni democràtics.

Des del principi el govern va implantar severes mesures per evitar la participació de nombroses formacions opositores. El resultat és una xifra històrica: només set partits participen en els comicis, quatre menys que el 2007. I a excepció del Partit Comunista, cap suposa una amenaça per a Rússia Unida (RU), el partit del primer ministre, Vladímir Putin, i el president, Dmitri Medvédev.

En el poc ambient electoral que es percep a la capital, la majoria de cartells i rètols lluminosos pertanyen al partit oficialista. I als mitjans, RU ha tingut molta més visibilitat que la resta de partits.

Les estratègies del govern de Putin -que aspira a la presidència al març- per aconseguir vots ja havien estat denunciades en anteriors comicis pels observadors internacionals, però en aquesta ocasió els internautes russos també les han posades al descobert.

El projecte web Mapa d'infraccions (Kartanarusheniy.ru), gestionat per l'observatori Golos(que en rus significa tant veu com vot), ha reunit més de 8.000 denúncies d'irregularitats durant la campanya electoral. Prop de 2.000 acusen representants del govern d'abús de poder, més de 1.300 documenten pressions per decidir el vot i gairebé 700 parlen de suborn.

Arran d'aquesta iniciativa, el Kremlin ha obert una causa contra Golos per fer campanya contra el partit oficialista i ahir va detenir durant deu hores la seva directora, Lilia Xibànova. L'organització està finançada per diversos països occidentals, com els Estats Units, i el mateix Putin va comparar la setmana passada aquest ens supervisor amb Judes, i va afegir que "no és precisament la figura bíblica més respectada per la gent".

Curiosament, RU va llançar en paral·lel la web Ktonarushil.ru ("Qui ha infringit les normes?"), que, com el projecte de Golos, compila les irregularitats comeses per tots els partits, excepte les del partit de Putin. Una altra dada reveladora és que als col·legis electorals RU hi té el doble d'observadors, que segurament no deixaran treballar els prop de 3.000 supervisors de Golos.

Segons el polític independent i exdiputat de la Duma Vladímir Rizhkov, "la Comissió Electoral ha imprès 2,6 milions de vots a distància i n'ha lliurat un gran nombre a representants governamentals perquè inflin el resultat de RU entre un 4% i un 5% si la participació està al voltant del 60%".

Pressions a la feina

Amenaçats o subornats, els caps d'empreses i serveis públics sovint pressionen els seus treballadors perquè votin el partit "correcte". Andrei Mitriakov reconeixia que a la fàbrica moscovita on treballa els han "recordat" gairebé cada dia que han de votar per RU si volen continuar a la plantilla. "Tinc dona i dos fills petits. Què he de fer, doncs?", lamentava Mitriakov.

Aquesta tendència fins i tot ha arribat a les esglésies ortodoxes, vinculades al poder, i a les escoles. "Em van trucar de l'escola de la meva filla per convocar-me a una reunió obligatòria. Era un acte de propaganda de RU per demanar-nos el vot", deia indignada Ekaterina Zórina. "Costa trobar gent al carrer que vulgui votar RU. Si acaben amb majoria absoluta, ja ens podem imaginar com s'ho han fet", insinua.

stats