DÈFICITS DE CONVIVÈNCIA
Crònica 29/04/2011

SOS Racisme alerta que Catalunya és un "laboratori" de la xenofòbia

SOS Racisme va rebre durant l'any passat 615 denúncies per discriminació racial. L'entitat lamenta la proliferació de "pràctiques racistes", com ara negar l'empadronament als immigrants irregulars.

Joan Serra
2 min
El líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, en un acte de campanya de les últimes eleccions municipals.

Barcelona.L'auge electoral de les formacions que criminalitzen la immigració (Plataforma per Catalunya va obtenir més de 75.000 vots el 28-N), l'apropiació d'aquest discurs bel·ligerant per part dels partits polítics tradicionals (el cas del PP de Badalona és el més flagrant) i la proliferació d'iniciatives municipals que amenacen de retallar drets al col·lectiu estranger són elements que constaten, segons SOS Racisme, "la consolidació del discurs de l'odi". L'entitat, que ahir va presentar l'informe L'estat del racisme a Catalunya 2010 , va apuntar que el país s'ha convertit en un "laboratori" de pràctiques xenòfobes.

L'entitat va posar com a exemple de comportaments discriminatoris diverses iniciatives polítiques aparegudes en l'esfera local: les propostes per vetar de l'empadronament de les persones estrangeres en situació irregular (en referència a la polèmica originada per l'Ajuntament de Vic), la regulació de l'ús del vel integral (Lleida en va ser la ciutat pionera) i el degoteig de mocions que volen negar l'arrelament o el reagrupament familiar per faltes d'incivisme (en diversos municipis).

SOS Racisme va advertir del perill que representen els discursos "irresponsables". "S'ha perdut la vergonya", va afirmar Alba Cuevas, portaveu de l'entitat. Va citar casos concrets, com el videojoc presentat pel PP en la campanya de les eleccions al Parlament -que posava els immigrants en el punt de mira-, i els díptics repartits per Xavier García Albiol a Badalona, que associaven els gitanos romanesos amb la delinqüència. SOS Racisme ha recorregut la decisió judicial d'arxivar la querella contra García Albiol. "La falta de contundència de la justícia dificulta la lluita contra l'extrema dreta", va afirmar José Peñín, també portaveu de l'entitat, en referència a les querelles interposades contra Josep Anglada, líder de Plataforma, i l'alcaldable del PP a Badalona.

Denúncies per l'actuació policial

L'informe lamenta que, en l'últim any, la tasca per la convivència "s'hagi perdut de vista" per iniciar "debats perillosos" que no l'afavoreixen. El Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) va atendre l'anterior exercici 615 denúncies (un 5% més que en l'exercici 2009). SOS Racisme va iniciar investigacions en 217 casos. El grup més important d'expedients estaven relacionats amb les actuacions dels cossos de seguretat pública (34,56%), per davant dels conflictes entre particulars (24,88%). L'informe posa en dubte la conveniència que una de les primeres actuacions del Govern hagi estat la derogació del Codi Ètic de la policia, perquè la decisió "suposa un pas enrere en la defensa dels drets humans".

stats