Crònica 28/01/2011

El Sabadell, a l'espera que les caixes siguin bancs

Banc Sabadell està a l'espera de la transformació que hauran d'emprendre les caixes. Un cop el panorama es clarifiqui, l'entitat, que té els nivells de solvència requerits, analitzarà opcions.

Ariadna Carbonell
2 min
El Sabadell, a l'espera que les caixes siguin bancs

Barcelona.Banc Sabadell mira els toros des de la barrera. Josep Oliu es mostra confiat en la solvència del grup que presideix. Els resultats del 2010 que va presentar ahir situen el seu capital bàsic -les reserves per cobrir possibles pèrdues- en el 8,2%, per sobre del 8% que exigirà el govern espanyol a les entitats financeres cotitzades en el decret que prepara.

A l'espera de la concreció de les mesures de Madrid per fer tornar la confiança en el sistema financer -que passen per la reconversió de les caixes- el Sabadell es mira el panorama amb interès i distància. Oliu manté que l'estratègia del banc passa per seguir creixent en el negoci d'empreses i també en l'activitat de particulars, però a través de la captació de clients i no mitjançant noves adquisicions. El banc, però, seguirà atent a les oportunitats que puguin sorgir un cop les caixes s'hagin reconvertit i actuarà en conseqüència si l'operació aporta valor a l'entitat i als seus accionistes.

En aquest sentit, el president de Banc Sabadell va negar els rumors que suggereixen la possibilitat que l'entitat acabi integrant CatalunyaCaixa. És més, Oliu va descartar qualsevol tipus de pressió de la Generalitat en aquest sentit. El directiu va valorar l'esforç que hauran de fer les caixes per transformar-se en bancs en un espai de sis mesos. Considera que aquestes entitats estan sotmeses a una gran pressió per complir les exigències de solvència que els demana el govern espanyol, però creu que les mesures impulsades per l'executiu són necessàries per recuperar la confiança dels mercats. Oliu va assegurar també que les necessitats de finançament de bancs i caixes estimades per la Moncloa -20.000 milions d'euros- coincideixen més o menys amb les previsions que fan a l'entitat.

Resultats a la baixa El benefici de Banc Sabadell va caure un 27% el 2010, fins a 380 milions d'euros, com a conseqüència de les dotacions per insolvències i altres provisions dutes a terme durant l'exercici, que van pujar fins a 968 milions d'euros. De fet, la ràtio de morositat del banc va pujar fins al 5,01%, tot i que es manté per sota de la del sistema financer espanyol. Els directius del Sabadell es van mostrar convençuts que la taxa d'impagaments de crèdits tocarà sostre enguany i es començarà a reduir a principis de l'exercici que ve.

L'entitat vallesana valora la seva exposició al sector de la construcció en 1.170 milions. La cobertura dels actius relacionats amb el totxo es va situar el 2010 en el 31%. La ràtio de morositat immobiliària del banc va assolir el 15,31%.

stats