Crònica 21/10/2011

"Sabrem conduir la nova etapa"

El comunicat d'ETA obre un nou període que haurà de liderar el govern que surti de les urnes el 20-N. Els socialistes es comprometen a actuar des de la unitat amb les forces democràtiques, com fins ara.

Joan Rusiñol
3 min
Amb posat solemne, Zapatero va comparèixer a les 8 del vespre a la Moncloa, després d'haver conversat amb Mariano Rajoy i el rei Joan Carles.

Madrid.La Moncloa i el PSOE sabien des de fa dies que hi hauria un comunicat després de la conferència de pau de dilluns a Sant Sebastià i n'havien preparat la resposta al mil·límetre. Els pronunciaments del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i del candidat socialista i exministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, van pivotar sobre els mateixos conceptes, i cap dels dos va admetre preguntes dels periodistes. Els dos polítics van valorar el triomf de l'estat de dret i dels seus protagonistes, la unitat necessària a partir d'ara i, sobretot, la memòria de les 829 víctimes a l'hora de construir el relat que s'haurà de començar a escriure.

"La nostra serà una democràcia sense terrorisme però no sense memòria", va avisar el cap de l'executiu. Rubalcaba va haver de fer una petita pausa per contenir una emoció evident quan recordava els que han mort a mans d'ETA, sobretot quan ell era el ministre de l'Interior. Apel·lant als familiars de les víctimes va dir que, com ells, pensava que "tant de bo aquest dia hagués arribat abans".

Importància

El simple fet que Zapatero comparegués per valorar l'anunci ja demostra que la Moncloa considera que el pronunciament té abast i que marca un abans i un després. Per si en quedava cap dubte, ho va certificar tot just al principi de la intervenció, quan va reconèixer que el document té una "importància transcendental". Dit això, però, el cap del govern espanyol va recordar que el camí que ara s'enceta ja no li correspon gestionar-lo a ell sinó a qui el rellevi en el càrrec: Mariano Rajoy o Alfredo Pérez Rubalcaba.

Amb la sensació que ahir posava punt final a la seva part de feina, Zapatero va passar la responsabilitat al govern i al Congrés que surtin de les urnes. Els va reclamar que treballin amb "unitat" per gestionar "la nova etapa". El candidat Rubalcaba va assumir el compromís: "La democràcia sabrà conduir l'etapa que avui s'obre". I va afegir: "La unitat de tots els demòcrates és la clau d'aquesta victòria i ha de ser la clau dels temps que vénen". No va concretar de quina manera s'actuarà. Les polítiques que Madrid haurà de posar en marxa a partir d'ara -conscients que la pilota del diàleg és a la seva teulada- s'hauran d'anar concretant des d'avui mateix. El que és evident és que socialistes i populars, govern i oposició, volen anar amb peus de plom. Les trucades de Zapatero a Rajoy dilluns i ahir mateix van servir per acabar d'ajustar la resposta. El rei Joan Carles en va estar informat en tot moment.

Ahir, però, no va ser un dia per fixar línies de futur, sinó per subratllar el recorregut que s'ha fet per aconseguir el cessament de l'activitat terrorista i per celebrar que, després de tants anys, Euskadi i l'Estat podran viure sense "l'injust i avorrible cop del terror".

Zapatero es va voler curar en salut i va demanar "contenció". El president espanyol va aprendre la lliçó de mostrar un optimisme excessiu l'any 2006, quan va expressar la seva esperança en la negociació que hi havia oberta amb ETA en aquell moment, i que just l'endemà l'organització terrorista va esquinçar amb un cotxe bomba a l'aeroport de Barajas. Des de la prudència que li ha donat l'experiència, va fer una apel·lació a la "legítima satisfacció per la victòria de la democràcia, la llei i la raó". En to solemne, el president va agrair "la serenitat i la fermesa" de la societat durant tots aquests anys i la feina feta pels ministres de l'Interior de tots els governs espanyols de la democràcia, especialment els seus: José Antonio Alonso, Pérez Rubalcaba i Antonio Camacho. També va elogiar la feina de les forces de seguretat de l'Estat, la justícia, els serveis d'intel·ligència i la col·laboració francesa, especialment del president Sarkozy. Va dir que Espanya hi té un "perpetu deute de gratitud".

Rubalcaba va comparèixer a la seu socialista de Ferraz mitja hora després del president. Va proclamar que ahir ETA no era "la protagonista". I va afegir: "El protagonista és l'estat de dret, perquè ha guanyat". Finalment, va apel·lar a la memòria, ara més que mai, per no repetir la història.

stats