SALUT GLOBAL
Crònica 19/03/2012

S'acaben els medicaments per al Chagas

El Chagas afecta els països pobres. Si es tracta es cura, però el laboratori que fabricava el medicament, Roche, el va deixar de fer perquè no era negoci. Ara un altre laboratori el podria tornar a fer.

Mònica L. Ferrado
3 min
PRIMER DIAGNOSTICAR; DESPRÉS... TRACTAR?
 Habitants de la comunitat de Campo Loa, al Paraguai, fent-se les proves de diagnòstic. Alguns vénen de molt lluny. Els resultats de l'anàlisi triguen uns 20 minuts. Però actualment als que donen positiu no se'ls pot donar cap tipus de tractament. Per això, Metges Sense Fronteres han tancat temporalment els seus centres de diagnòstic.

Si no hi ha negoci, no hi ha medicament. És el que ha passat amb el benznidazole, el principi actiu per tractar el Chagas, una malaltia tropical que afecta uns 12 milions de persones. El fàrmac resulta efectiu en la majoria de casos quan s'administra a temps.

Roche va deixar de fabricar-lo el 2006. Els estocs del producte se'ls va quedar una empresa brasilera, Lafepe, a qui Roche va transferir els drets de producció. L'empresa s'encarregava d'elaborar el medicament, però el principi actiu no el feien ells. Quan es va acabar l'estoc que els va deixar Roche van deixar de fabricar més comprimits. Els malalts no tenen el medicament per tractar-se des del juny.

Els responsables de Lafepe han explicat als governs dels països afectats que el laboratori xinès que proveïa Roche no els envia la primera matèria, diu Faustino Torrico, especialista de la Universitat Mayor de Cochabamba, a Bolívia, i creador del programa de diagnòstic de la malaltia a Bolívia. El seu govern ha comprat 900.000 comprimits que mai ha arribat a rebre. Es dóna la paradoxa que el ministeri de Salut bolivià ha establert una xarxa de centres de diagnòstic a tot el territori. "Cada dia ens arriben centenars de persones, algunes des de llocs llunyans", explica Torrico. Sobre el terreny, la frustració és immensa. Després del diagnòstic, la resposta sempre és la mateixa: "Té la malaltia, però no hi ha tractament". "Davant els malalts, sentim molta impotència", diu Torrico.

Futur millor

No obstant, s'espera que la situació canviï d'aquí uns mesos. Durant el Taller sobre la Malaltia de Chagas Importada, organitzat a Barcelona per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), el grup CHEMO va anunciar que fabricarà el principi actiu a la seva planta d'Alcalá de Henares. Un laboratori argentí farà servir el producte per poder acabar fabricant una versió genèrica de les píndoles. De fet, a l'Argentina ja en tenen.

Ara caldrà esperar uns mesos perquè se'n beneficiïn altres països d'Amèrica Llatina i Espanya, on també hi ha casos d'immigrants que vénen d'aquests països amb la malaltia. "El problema és que afecta persones sense veu, sense força política", afirma Torrico, que ha estat a Barcelona com a ponent del taller que ha organitzat ISGlobal.

La malaltia de la xinxa

El Chagas és una malaltia tropical produïda per la picada d'una xinxa coneguda popularment com a binxuca , que transmet un paràsit, el Trypanosoma cruzi , que s'allotja al cos i pot provocar greus problemes cardíacs i digestius. Entre persones, només es pot encomanar per la donació d'òrgans o a través d'una transfusió de sang (va passar a Espanya als anys 80 i per això a tots els donant se'ls fa la prova per assegurar que no tenen la malaltia). Les embarassades infectades també el poden transmetre al fetus.

Un 30% de les persones que no es tracten moren. Bolívia és el país més afectat, amb un milió d'infectats, explica Torrico. "Als nostres països la gent li té molta por, tothom té algun familiar o conegut proper que ha mort pel Chagas, per això, quan tenen una petita sospita que s'han infectat vénen als centres de diagnòstic, i molt angoixats", diu l'especialista.

A Metges Sense Fronteres (MSF) compten amb un programa de diagnòstic a les zones rurals de Bolívia. "La situació actual és molt frustrant, els diagnostiquem però no els podem tractar. Al Paraguai, on MSF també treballa, hem cancel·lat momentàniament el programa de diagnòstic", explica Henry Rodríguez, cap de missió de MSF a Bolívia i el Paraguai. A Bolívia, els centres governamentals han optat per continuar diagnosticant perquè saber quants malalts hi ha en llista d'espera serveix per pressionar.

Una altra mesura per reduir la incidència de la malaltia és combatre l'insecte amb insecticides.

Altres opcions

Hi ha un segon medicament amb què es pot tractar, el Nifurtimox, que Bayer produeix per a la malaltia de la son i del qual ha donat 1 milió de comprimits a l'OMS. Però no n'hi ha prou perquè només serveixen per tractar 4.000 persones encara no, però és que, a més, encara no han arribat, denuncia Torrico. "Se suposa que Bayer va fer la donació l'any passat, però no ens han arribat, no sabem on són, hi ha un problema de fluïdesa en els circuits de distribució", aclareix Torrico. Hi ha assajos clínics en marxa amb altres fàrmacs més fàcils de produir i més eficaços, però trigaran a estar disponibles, diu Joaquim Gascón, d'ISGlobal. Des dels anys 50 no s'ha avançat en el tractament d'aquesta malaltia. Només un 1% dels nous medicaments que les farmacèutiques treuen són per a malalties oblidades que afecten els pobres.

stats