Crònica 20/11/2011

Saïf al-Islam, una 'espasa' de doble fulla

C.r.s.
2 min
Saïf al-Islam saluda els joves partidaris del règim gaddafista en una manifestació al març.

Gaddafi va anomenar el seu segon fill Espasa de l'Islam. Saïf era l'arma més preuada del dictador i tenia tots els números per convertir-se en el seu hereu. L'espasa va resultar ser de doble fulla. L'home que va guanyar el favor d'Occident com a partidari de reformes liberals a Líbia va convertir-se en el més ferm defensor de la repressió gaddafista contra els rebels durant l'agonia del règim.

Setciències a Occident

Al-Islam va vestir-se de liberal durant els seus anys a l'estranger

El segon dels Gaddafi va diferenciar-se dels seus germans, més coneguts per les excentricitats que pels èxits. Educat a Anglaterra i amb un anglès fluït, Al-Islam era aficionat a la pintura i va exhibir els seus quadres arreu. Un dels quadres mostra tres homes mirant al cel, des d'on Gaddafi els observa autoritari. El títol era premonitori: El repte.

Allunyat de les seves obres, el discurs reformista d'Al-Islam va ser aplaudit per líders mundials i defensors dels drets humans. Amb un títol d'enginyer a Líbia i un de ciències empresarials a Àustria, Saïf va culminar la seva carrera acadèmica amb un doctorat a la London School of Economics l'any 2008. El títol de la seva tesi adorna a la perfecció la seva faceta -molts en diuen màscara- liberal: El paper de la societal civil en la democràcia de les institucions de governança global.

Inicis polítics

L'ala dura del règim s'oposava des de Trípoli al seu discurs

La seva vinculació amb la política líbia va començar als anys 90, quan va presidir la Fundació Internacional Gaddafi per a Associacions Caritatives. Al-Islam va actuar sovint com a enviat diplomàtic del règim del seu pare i entre l'any 2002 i el 2003 va tancar l'acord pel qual Líbia va renunciar al programa d'armes de destrucció massiva. Aquest paper públic li va costar un alt preu a casa, on l'ala dura del règim s'oposava al seu discurs reformista. El seu germà Mutassim, assistent de la seguretat nacional i mort a l'octubre, va ser el seu principal rival. Dos dels seus germans van morir en la guerra civil i els altres tres fills mascles del dictador s'han exiliat. La dona del dictador, Safia, i la seva filla, Aixa, són a Algèria.

Imatge del règim agònic

L'inici de les revoltes va capgirar el seu discurs

Al cap i a la fi, Saïf al-Islam Gaddafi era fill del seu pare. La imatge pública conciliadora que havia mostrat es va esfumar en un discurs televisat al febrer. Coincidint amb els inicis de la revolta contra el règim, Al-Islam va dirigir-se als rebels de Bengasi i els va advertir que hi hauria "rius de sang" si els manifestants no acceptaven "les ofertes de reforma del govern". Amb el seu pare lluny de les càmeres, el control de Líbia d'Al-Islam va començar amb les revoltes i ha acabat amb la perspectiva d'un judici de tutel·la i desenllaç incerts.

stats