Crònica 19/03/2011

Sàleh reprimeix la revolta del Iemen a sang i foc

Laura Kasinov
2 min
Sàleh reprimeix la revolta del Iemen a sang i foc

The New York Times / SanaLes forces de seguretat i els partidaris del govern van obrir foc ahir contra els manifestants a Sanaa, la capital del Iemen. Almenys quaranta persones hi van morir, segons el metge d'un hospital de campanya improvisat al lloc dels fets. La majoria de les víctimes havien rebut trets al coll i el cap. Però la repressió no va poder dispersar la protesta, la més gran que s'ha viscut fins ara al centre de la ciutat.

El president, Ali Abdul·lah Sàleh, va declarar l'estat d'emergència poc després de la violència i va negar que les forces de seguretat haguessin disparat contra els manifestants, atribuint els xocs a ciutadans incontrolats. Per l'escalada de la seva resposta, el govern iemenita semblava imitar el guió que els règims de Líbia i Bahrain han seguit aquesta setmana. La repressió obre un nou capítol preocupant en un país marcat pels conflictes interns, que acull una de les filials més actives d'Al-Qaida i ha estat un aliat dels Estats Units a la lluita contra el terrorisme.

Manifestació pacífica

Desenes de milers de persones participaven a la manifestació, que ocupava un espai d'un quilòmetre entre la Universitat de Sanaa i el centre de la ciutat. La violència va començar gairebé immediatament després de les oracions del migdia, que es van fer massivament al carrer. A mesura que la protesta creixia, homes vestits de civil van obrir foc des de les teulades i finestres a l'extrem sud de la protesta, mentre que les forces de seguretat van disparar armes de foc i un canó d'aigua per evitar que els manifestants avancessin cap al centre.

Tot i la brutal càrrega policial, els manifestants de Sanaa van mantenir el control d'una part de l'avinguda que s'estén des de la Universitat de Sanaa fins a un pont de l'autopista central. Les forces de seguretat van començar a disparar gasos lacrimògens, mentre que centenars de manifestants hi van respondre amb pedres. Des dels balcons, els veïns llançaven cebes als manifestants per alleugerir els efecte dels gasos.

Un home caminava entre la multitud i cridava amb un megàfon: "Sigueu pacífics, tranquils! No tingueu por de les bales!". "Avui és el pitjor dia, Sàleh és un nou Gaddafi", deia Khalil al-Zekry, mentre s'ajupia a la seva botiga de vídeos davant el pas de la manifestació.

Un altre manifestant, Abdul-Ghani Soliman, assegurava que no estava sorprès per la violència."De fet això era d'esperar, perquè la llibertat requereix de màrtirs", afirmava aquest aturat dels afores de Sanaa. "Això continuarà, i creixerà".

El Iemen és el país més pobre del món àrab. En un intent de sufocar l'oposició, Sàleh ha ofert concessions, com la promesa de no postular-se per un nou mandat el 2013 i ampliar els poders del Parlament. Però els manifestants i l'oposició política han considerat insuficients les mesures.

stats