DEBAT FISCAL
Crònica 09/09/2011

Salgado i Blanco avalen un impost de patrimoni que gravi els més rics

Joan Rusiñol
2 min

Madrid.La recuperació de l'impost de patrimoni, que Rodríguez Zapatero va eliminar l'any 2008, pot ser qüestió de dies. El consens entre els membres del govern espanyol creix i l'executiu podria donar-hi llum verda divendres que ve. Els ministres pressionen el president espanyol, que es mostra prudent perquè sap que la mesura suposaria una nova rectificació de la seva política econòmica. Ara bé, el PSOE vol que quedi molt clar que aquest tribut no perjudicarà les classes mitjanes -la raó que va fer servir Zapatero per congelar-lo- i per això deixa la porta oberta a recuperar-lo però amb modificacions.

La vicepresidenta, Elena Salgado, i el ministre de Foment i portaveu, José Blanco, estan a favor d'empassar-se l'orgull i introduir de nou l'impost. La titular d'Economia va admetre ahir que no és gens complicat repescar-lo. Tot i que va assegurar que "a dia d'avui" no hi ha cap decisió presa, va recordar que, si es vol, "en molt poques hores es podria tenir escrit el decret". Blanco va afirmar que "és possible" fer-ho abans que s'acabi la legislatura perquè "la voluntat del govern és que els rics paguin més". En canvi, va confirmar que no hi ha temps per un tribut nou que gravi les fortunes més altes.

Pel que fa a la despesa, el govern va tornar a negar que tingui previst fer noves retallades socials.

Pujada de l'IRPF a Catalunya

A Catalunya el debat sobre la pressió fiscal a les rendes altes el va obrir ahir ERC. La seva portaveu parlamentària, Anna Simó, i el diputat Pere Aragonès van presentar una proposició de llei d'equitat impositiva que reclama un nou tram a l'escala autonòmica de l'IRPF. Proposen aplicar una taxa del 27,5% a les rendes de més de 250.000 € -actualment, el tipus més elevat és d'un 25,5% per a qui ingressa més de 175.000 €-. Els republicans preveuen ingressar així 65 milions d'euros extra i anuncien més propostes en aquesta línia a la tardor.

stats