ELS COMPTES DEL GOVERN ESPANYOL
Crònica 25/06/2011

Salgado dicta a Mas en què gastar

La vicepresidenta econòmica va demanar ahir al Govern que, com que el 2012 tindrà més diners, gasti més en educació i sanitat abans d'explicar que no rebaixarà el llistó de l'exigència a les autonomies.

Miquel Codolar
2 min
INCISIVA Elena Salgado va dir que fins ara ha estat "molt exigent" amb les autonomies i va assegurar que seguiran "amb aquesta exigència".

Madrid.La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, sense que ningú l'hi hagués preguntat i durant la presentació del sostre de despesa del govern espanyol per l'any vinent, es va prendre la llibertat d'explicar a les altres administracions com han de distribuir la despesa dels pressupostos per l'any que ve. Va demanar a les autonomies que destinin més diners als serveis bàsics fonamentals com l'educació i la sanitat i als ajuntaments que es dediquin a reduir la morositat que perjudica les pimes.

Va recordar que són els governs autonòmics els qui tenen la competència d'elaborar els seus pressupostos "sota la seva decisió i responsabilitat", però va advertir que el govern espanyol és "molt exigent" i va insistir que "mantindrem aquesta exigència". Va sostenir que l'executiu central farà servir "totes les eines" que té per assegurar el compliment de les xifres, com l'autorització de l'endeutament i el control dels convenis autonòmics.

Salgado va dictar aquestes instruccions després d'insinuar que l'any vinent l'Estat ho passarà més malament que les altres administracions. Va dir que el 2012 els governs autonòmics i les entitats locals hauran de fer "menys esforços" perquè el seu objectiu de dèficit es manté igual que enguany, en l'1,3% i en el 0,3%, respectivament, mentre que el de l'administració central passarà del 4,8% al 3,2%. Va recordar també que com a conseqüència de la liquidació dels ingressos del 2008 i el 2009 les autonomies rebran 7.900 milions i els ajuntaments 2.300.

Sostre de despesa

El consell de ministres va decidir que el 2012 gastarà un 3,8% menys que enguany. En concret, el sostre de despesa de l'Estat serà de 117.353 milions, 4.669 milions menys que aquest any. El dèficit previst és de 36.657 milions, el 3,2% del PIB. La vicepresidenta va indicar que els ingressos poden créixer entre 3.000 i 4.000 milions d'euros addicionals per la millora de l'economia. També hi pot ajudar la lluita contra el frau fiscal, cada vegada més perfeccionada, i una gestió més bona de la recaptació de l'Impost de Societats. Pel que fa a la despesa dels ministeris, Salgado va dir que la retallada en aquest àmbit serà superior al 3,8%.

La feina del govern espanyol a partir d'ara serà trobar prou suports parlamentaris per aprovar el sostre de despesa al Congrés. Els pressupostos seran un dels últims obstacles que haurà de saltar Zapatero per no avançar les eleccions. El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va mostrar convençut que hi haurà acord. "Ja veurem com es concreta i amb quins grups, però crec que hi haurà suports", va dir. Va assegurar que no es va tractar durant les converses per convèncer CiU i PNB que facilitessin l'aprovació de la reforma dels convenis. CiU ha dit que no donarà suport als pressupostos del govern espanyol.

Preguntat per si hi havia hagut algun acostament per reunir-se amb el Govern i parlar de transferències, Rubalcaba va voler refredar les expectatives i va explicar que no considera que "les discussions amb el Govern estiguin prou madures com per convocar una comissió mixta" entre l'Estat i el Govern.

stats