Crònica 07/04/2011

Salgado, escèptica amb la rebaixa de successions

La ministra d'Economia va culpar el Govern de les tibantors amb l'executiu espanyol pel dèficit i va considerar que la rebaixa de l'impost de successions no és la via per redreçar l'economia.

M. Codolar/ E. Freixa
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va endur-se crítiques per les seves declaracions sobre maquillar les xifres.

Madrid/barcelona.La rebaixa de l'impost de successions per part de la Generalitat va trobar ahir els dubtes de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, que va qüestionar la mesura com a reactivador de l'economia de Catalunya. Va recordar que Catalunya pot reformar l'impost de successions quan vulgui, però de seguida va posar-ho en relació amb la necessitat imperiosa de complir l'objectiu de dèficit de l'1,3% de manera absolutament "irrenunciable".

Va exposar que el govern espanyol també va optar per rebaixar impostos en ple procés de retallada del dèficit, esperant-ne efectes immediats en la reactivació econòmica. Va posar com a exemple l'impost de societats per afavorir les petites i mitjanes empreses o l'IVA per rehabilitar edificis, que es van "compensar" incrementant altres impostos. Però va defensar que en el seu cas va actuar en àmbits en què aquesta reactivació econòmica sí que està garantida. Va posar en dubte que la reducció de l'impost de successions "estigui en aquest àmbit" i, quan ja havia respost, va concloure que no tenia cap intenció de fer "absolutament cap valoració d'aquesta matèria perquè correspon a la comunitat autònoma".

Menyspreu

La vicepresidenta tampoc va estalviar crítiques al Govern a l'hora de parlar de la negociació bilateral en marxa per reduir el dèficit. Va retreure que el Govern difongués la carta que el secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, va enviar al president Mas. "Això no contribueix a generar confiança", va etzibar, i va indicar que el govern central no seguirà aquest corrent i que mantindrà en secret la resposta que Mas va enviar al secretari d'estat. Va demanar "la cordialitat que hi ha amb la resta de les autonomies" i va criticar "algunes afirmacions que es fan" des del Govern.

La carta d'Ocaña marcava a la Generalitat una línia vermella a l'hora de respectar l'objectiu de dèficit d'aquest any, situat en l'1,3%. Per aconseguir-ho, el secretari d'estat proposava a Mas iniciatives com ara l'apujada d'impostos gestionats directament pel Govern, una mesura que l'executiu català va rebutjar assegurant que els catalans ja són els que més paguen i i els que menys reben.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, també va ser blanc de l'esbroncada de Salgado per les seves declaracions en referència al maquillatge de les xifres. "Aquesta història del maquillatge faré com si no l'hagués sentit", va advertir la ministra. Es referia a les declaracions que el titular d'Economia del Govern va fer davant les pressions de l'executiu espanyol perquè la retallada de la despesa a Catalunya superi el 10% i arribi fins al 22%, una fita impossible, en paraules del mateix president Artur Mas. Mas-Colell va dir que semblava que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero convidés a maquillar les xifres a la Generalitat.

Després de dies d'acusacions creuades i retrets per les dues bandes, la ministra va demanar que la cordialitat imperi en les relacions entre el seu ministeri i la Generalitat. "Per la nostra banda, contribuirem perquè no hi hagi cap més tensió", va concloure. Una bona manera per seguir ajornant la pregunta que la persegueix vagi on vagi les últimes setmanes. L'executiu espanyol encara no s'ha pronunciat clarament sobre si té alguna intenció de negociar el pagament del fons de competitivitat abans del 2013, uns diners que ajudarien el Govern a complir l'objectiu del dèficit.

stats