REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 10/02/2011

Salgado exigeix a les caixes un 'core capital' del 10%

Redacció
2 min

Barcelona.El govern espanyol exigirà un core capital (reserves de capital per fer front a possibles deutes) mínim del 10% a les caixes d'estalvi. Concretament aquesta condició serà de compliment obligat per a les entitats financeres que no cotitzin en borsa, que no tinguin una presència d'inversors privats d'almenys el 20% i amb una dependència dels mercats majoristes de més del 20%.

Aquest requisit afecta bàsicament les caixes, ja que el nivell exigit als bancs serà del 8%. Aquesta nova condició apareix en una carta que la vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Elena Salgado, ha enviat al president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, i al de la patronal de caixes (CECA), Isidre Fainé, president de La Caixa, informa Efe.

A la carta Salgado afegeix que si els futurs tests d'estrès (proves de resistència) que afrontaran les entitats financeres posen de manifest potencials carències de capital en els escenaris més desfavorables, el Banc d'Espanya podrà exigir a les entitats un nivell de recursos propis superiors.

El 26 de gener la ministra Salgado va alertar que les caixes podrien necessitar un capital bàsic d'entre el 9% i el 10%. Les normes internacionals de Basilea III apunten a un core capital d'almenys el 7%.

La carta enviada a Martín i Fainé recorda que el pla del govern per reforçar el sistema financer té com a objectiu recuperar la confiança dels mercat en la "solidesa" de l'economia espanyola per facilitar-ne el finançament i impulsar la canalització del crèdit.

Reconversió a Catalunya

El mapa financer català ha canviat radicalment en menys d'un mes. La Caixa va ser la primera entitat que va anunciar els seus plans per convertir-se en banc (CaixaBank).

La van seguir Unnim i CatalunyaCaixa. En les pròximes setmanes o mesos es preveu que aquestes dues entitats expliquin els seus plans de sortida a borsa o de captació de recursos privats, tal com estableix el decret llei que prepara la ministra Salgado.

stats