Crònica 01/06/2011

Salgado valora el "gran esforç" però serà "estricta" en el dèficit

La vicepresidenta econòmica espera que el Parlament modifiqui els pressupostos catalans, ja que veu "perfectament possible" que totes les autonomies compleixin l'objectiu de l'1,3% a finals d'any.

Miquel Codolar
2 min
La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va anunciar les dades de l'execució pressupostària a la seu del ministeri.

Madrid.La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, va destacar que algunes autonomies "estan reconduint desequilibris d'anys anteriors i fent un gran esforç, mentre que d'altres presenten dades que no són tan positives". La pastanaga es va servir abans que la garrotada. Es va mostrar convençuda que és "perfectament possible" que totes les autonomies acabin l'any complint l'objectiu "irrenunciable" del dèficit de l'1,3% del PIB. Per aconseguir-ho va exigir més "esforços de moderació" que vigilarà de prop mitjançant l'aplicació "de manera estricta" dels mecanismes de control que han de servir per evitar desviacions i assegurar correccions.

Salgado va reconèixer que el govern espanyol no pot incidir en la redacció dels pressupostos autonòmics, però té l'esperança que el Parlament obligui a capgirar les xifres d'Andreu Mas-Colell, de manera que Catalunya compleixi l'objectiu del dèficit. I si els grups parlamentaris no hi fan res, esperarà les dades de l'execució pressupostària perquè va dir que "no seria la primera vegada" que un govern presenta un pressupost amb un dèficit superior a l'autoritzat i al final les xifres quadren, va exposar.

Va recordar el càstig de l'incompliment. A més de no poder adquirir més deute, les autonomies que no assoleixin els seus compromisos de dèficit també hauran de pagar les multes que la Comissió Europea pugui traslladar als estats a causa dels incompliments, tal com estableix la recent aprovació de la llei d'economia sostenible. Si cal, Salgado està disposada a aplicar aquestes sancions, tot i que va apuntar que desitja que no s'hagi de multar cap territori perquè el procés és lent. Per al que no hi ha multes és per no pagar els 1.450 milions del fons de competitivitat, que va insistir que no farà arribar fins al 2012.

stats