Crònica 08/06/2011

Salgado veta les propostes perquè són "inoportunes"

Elena Salgado considera que les recomanacions europees van exactament en el sentit contrari del que necessita l'economia espanyola i per aquest motiu es va negar a implantar-les.

àlex Font Manté
2 min
Salgado assegura que no apujarà l'IVA i que tampoc abaixarà les cotitzacions a les empreses.

Barcelona.El govern espanyol va rebutjar ahir amb contundència les recomanacions de la Unió Europea per redreçar l'economia. Segons la vicepresidenta Elena Salgado les propostes són "inoportunes" i no són el que necessita Espanya "en aquest moment".

"No seguirem aquesta recomanació a curt termini", va respondre Salgado. "D'aquí a no sé quantes legislatures, quan les reformes [ja aprovades] estiguin fent efecte, serà l'ocasió de veure què diu la Comissió Europea". La vicepresidenta va deixar clar, per tant, que el govern espanyol no té cap intenció de fer cas de les propostes, segons informa Efe.

Salgado va considerar que no té sentit tornar a apujar l'IVA després que l'estiu passat aquest impost saltés del 16% al 18%. En la seva opinió, una mesura com aquesta impediria la millora del consum, precisament una de les prioritats que s'ha marcat el govern espanyol. Al mateix temps, la màxima responsable en economia va rebutjar la reducció de les cotitzacions socials que proposa la Comissió Europea. Salgado considera que aquestes cotitzacions són les que garanteixen la viabilitat del sistema de pensions i que, per tant, "no sembla oportú" abaixar-les. La ministra va reconèixer, no obstant, que el govern espanyol està estudiant el redisseny del sistema de pensions.

Des que fa un any va esclatar la crisi del deute -que ha arrossegat Grècia, Irlanda i Portugal a la fallida econòmica-, Espanya rep fortes pressions tant de les institucions comunitàries com de les agències de qualificació perquè faci reformes econòmiques. José Luis Rodríguez Zapatero els ha fet cas a mitges: ha aprovat la reforma laboral i també la de les pensions -entre d'altres-, però tant Brussel·les com les agències consideren que Espanya ha fet curt i per això demanen més. La reforma de la negociació col·lectiva (una altra de les peticions recurrents) s'aprovarà per decret al consell de ministres de divendres.

Tampoc ha contribuït a la bona imatge de l'Estat els enfrontaments polítics sobre els comptes reals de les comunitats autònomes i la possibilitat que amb els canvis de govern en diferents autonomies puguin aflorar dèficits més elevats del que s'havia anunciat inicialment.

Rebuig al peatge per a camions

Ahir va ser un dia d'enfrontaments entre el govern espanyol i les institucions europees. A més del veto a les propostes de reformes econòmiques, el ministre de Foment, José Blanco, també es va negar a aplicar el peatge especial per a camions que ahir va ratificar el Parlament Europeu a Estrasburg. Aquest peatge, conegut com a eurovinyeta, es podrà augmentar en un 30%, cosa que segons Blanco penalitza els països perifèrics d'Europa, com és el cas d'Espanya.

stats