AFERS RELIGIOSOS
Crònica 25/08/2011

Salt veta els centres de culte i Anglada hi apareix per provocar

Amb els vots a favor de CiU, PP i els dos exregidors de PxC, l'Ajuntament de Salt ha suspès durant un any la concessió de llicències per construir centres de culte al polígon de Torre Mirona.

Narcís Presas
3 min
Salt veta els centres de culte i Anglada hi apareix per provocar

SALT.El líder de la ultradretana Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, va aparèixer ahir al vespre a Salt i va robar el protagonisme de la votació de la moratòria per un any de la construcció de centres religiosos al polígon de Torre Mirona. El líder vigatà no va deixar perdre l'oportunitat d'atiar el foc just abans de la manifestació convocada per dissabte pel seu partit i prohibida per Interior. L'esperaven desenes d'activistes antifeixistes i d'immigrants que el van increpar quan hi va arribar. Anglada, que en tot moment va mostrar un tarannà altiu, va haver d'entrar custodiat per un cordó policial a les dependències de la policia local, on va estar-se durant tot el ple, ja que no el van deixar entrar al saló de plens amb l'al·legació que l'aforament estava complet.

Al mateix temps, l'equip de govern de Convergència i Unió va aconseguir tirar endavant la suspensió durant un any de la concessió de llicències per a l'obertura de centres de culte al polígon industrial de Torre Mirona. Ho va fer amb els vots a favor dels seus nou regidors, de l'únic del PP i dels dos exregidors de PxC. L'únic regidor present d'Independents per Salt es va abstenir, i els sis del PSC i l'única regidora de PxC van votar-hi en contra.

Salt té actualment set centres de culte ubicats al centre de la població: cinc de confessió musulmana, un d'evangelista i un altre de sigh. Des del maig del 2010 la normativa municipal focalitza l'obertura de nous centre de culte al polígon industrial de Torre Mirona. En aquests moments hi ha en marxa dues peticions de construcció, la de les entitats Al Hilal i Magrebins per la Pau, que ja disposa del certificat de compatibilitat urbanística, i la més recent, de la comunitat evangèlica Holy Ghost Fellowship International, que ho té molt complicat per tirar endavant.

Torramadé va defensar la necessitat de congelar durant un any la concessió de llicències per obrir un període de reflexió sobre si la millor solució per crear llocs de treball i atraure empreses és ubicar els centres religiosos a l'únic polígon que té el municipi. Durant el ple, la portaveu socialista, Iolanda Pineda, va considerar Torre Mirona la ubicació més idònia i va defensar el dret a la llibertat religiosa. L'exalcaldessa va advertir que no veia voluntat de solucionar la situació en la mesura de l'alcalde però es va mostrar oberta a contribuir a la reflexió.

Per la seva part, la regidora de PxC, María Osuna, va criticar la "parafernàlia" de l'alcalde en una moratòria que considera que es queda curta i va etzibar que la seva formació no vol "cap mesquita a Salt ni en sòl català". Osuna va assegurar que PxC no permetrà que Salt es converteixi "simbòlicament en la nova Meca de l'islamisme més radical, intolerant i expansiu". "Tenim les idees molt clares i ho demostrarem a la manifestació de dissabte", va advertir Osuna.

La manifestació de la polèmica

El departament d'Interior va comunicar ahir la prohibició d'aquesta manifestació, convocada per PxC contra la construcció d'una mesquita a Torre Mirona. L'informe policial alerta que la concentració podria ferir el sentiment religiós de la comunitat musulmana, en una època especialment sensible perquè coincideix amb el Ramadà. També adverteix que es podria convocar una contramobilització amb joves musulmans de Salt i d'altres llocs. El partit ultradretà recorrerà avui la decisió d'Interior, i Osuna donava per fet que se celebraria la manifestació, a la qual Anglada ha anunciat que té intenció d'assistir. En qualsevol cas, la policia tindrà la consigna de dissoldre qualsevol concentració que es pretengui fer dissabte a Salt.

Els indignats i els col·lectius antifeixistes també han convocat dues marxes de rebuig al racisme, que sortiran de Girona i Salt i que confluiran per anar juntes cap a l'acte de PxC, si finalment se celebra. Ahir els activistes van enfrontar-se dialècticament amb simpatitzants de PxC abans del ple i van rebre la visita d'Anglada amb una pancarta i crits d'"Anglada racista, a Salt ni de turista".

stats