LA CONVIVÈNCIA LA MANIFESTACIÓ
Crònica 23/01/2011

Salt fa sentir un missatge unànime per no ser oblidat

Salt va dir les coses clares, amb seny i sense incidents. La ciutat vol unitat de la classe política local i més recursos per acabar amb la inseguretat i avançar en la convivència. Ara cal complir les promeses.

Joan Serra Narcís Presas
4 min
Diversos, Francesca

Salt.Salt necessitava una manifestació tranquil·la i multitudinària. A la ciutat, que ha viscut els últims dies massa tensionada, li feia falta un exercici d'unitat per propugnar que no ha renunciat a la convivència. El missatge balsàmic de la ciutadania -un terme que engloba tant autòctons i com immigrants- s'havia cuinat durant la setmana. No s'hauria entès un acte de resposta a l'incivisme sense que hi fos representat tothom. I, a Salt, des de fa uns anys, el terme tothom s'ha fet molt mestís. La marxa per respondre als incidents del cap de setmana passat va ser prou representativa i va transcórrer com s'havia planejat. Ara bé, el lema, la lectura del manifest i el símbol casteller de la pinya veïnal que va tancar la jornada -una suma d'elements per construir la foto de la concòrdia-, no hauria d'arraconar la idea que el municipi necessita molt més que bones paraules per mirar endavant amb esperança. Per començar, s'han de concretar els recursos que fa temps que reclama la ciutat: eines per combatre la inseguretat, i suport per avançar en polítiques socials, educatives i d'urbanisme. Una petició està relacionada amb la delinqüència, l'altra amb la gestió de la immigració. La distinció és necessària.

Un dispositiu policial efectiu

Blindada com estava per la policia, la ciutat va solucionar la jornada més complicada sense cap daltabaix. Més de 3.000 persones van sumar-se al lema "Volem viure a Salt, en pau i bé" en una marxa cívica convocada per 200 entitats i viscuda en silenci. La primera fila de la comitiva, tan cromàtica com es pretenia, va servir per visualitzar l'aposta per la convivència. A la cita hi van confluir molts saltencs: gent com Bacari Sane (el primer representant d'entitats immigrants que durant la setmana es va adherir a la manifestació) i també els responsables de la pastisseria Armengol, un comerç que encara té els vidres de l'aparador esquerdats pels incidents del cap de setmana passat. Hi era tothom. Fins i tot hi va aparèixer Morad el-Hassani, que portava a la mà, fent gala de cert cinisme, un cartell amb el lema de la manifestació. Ell és un dels reincidents que els veïns i la policia tenen identificat. "Quan es produeixen aquests conflictes, el primer que ens hauríem de plantejar és treballar des de la base", va expressar Mohamed Chriyaa, un dels representants de les desenes d'entitats que s'havien adherit a la marxa. "Aquests dies s'han criminalitzat tots els immigrants. Per això som aquí, per desmentir-ho i demostrar que volem viure en pau", va subratllar Kantala Touré, veí de Salt, que caminava al costat de la capçalera de la manifestació. Però no tothom sabia que ahir hi havia una cita per defensar la convivència i combatre l'incivisme. A l'edifici del carrer d'Àngel Guimerà que continua ennegrit pel fum dels cotxes cremats el cap de setmana passat, un home d'origen gambià que regenta la botiga de queviures dels baixos desconeixia que aquest dissabte era el dia que Salt es mobilitzava.

Malgrat que al carrer es palpava la tensió, el seny es va imposar. Diversos grups radicals amb missatges xenòfobs havien fet crides a través d'internet per boicotejar la manifestació, però el dispositiu policial va impedir que s'apropessin al recorregut més del compte. Ahir a la tarda, en alguns blogs d'aquests grupuscles, es podia constatar que el desplegament dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local havia evitat possibles incidents. Tot i que la matinada anterior s'havien detingut tres menors per cremar diversos cotxes al límit del terme amb Girona -des del gener del 2010 s'han incendiat 25 vehicles a Salt i 66 a la capital-, els portaveus de la manifestació van poder respirar tranquils. Francesca Terrón i Lluís Mateu van subratllar la demostració "inequívoca" feta per la ciutat a favor de la convivència.

El torn dels polítics

La lectura del manifest davant de l'Ajuntament, acompanyada de xiulets tímids quan es feia referència a la classe política, va ratificar el missatge que Salt havia propagat en els darrers dies. "Som una sola veu", va repetir la jutge de pau, Maria Carbó, encarregada de transmetre les peticions acordades per les entitats convocants. L'alcaldessa, Iolanda Pineda, va recollir la sol·licitud dels saltencs. Pineda va estendre la mà a la resta de forces polítiques i a les entitats per treballar conjuntament: "El futur el farem junts, sense exclusions". L'alcaldessa va recordar, després de la manifestació, que el desplegament policial durarà el temps que calgui i va apuntar dues mesures per millorar la seguretat: col·locar càmeres de videovigilància al carrer i crear una comissaria dels Mossos. En el ple municipal de dilluns, l'Ajuntament aprovarà la cessió dels terrenys a la Generalitat perquè aquest últim projecte pugui prendre cos.

El conseller d'Interior, Felip Puig, es devia sentir interpel·lat per Pineda. Puig havia anunciat, coincidint amb la manifestació, el compromís del Govern amb els ciutadans de Salt. La primera petició feta pel municipi correspon a la seva conselleria. Li toca actuar. La pilota també és a la teulada del conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, que ahir va insistir, en una entrevista a Europa Press , que en les properes setmanes es reunirà amb l'Ajuntament per pactar el pla de xoc que reclama la ciutat. Les mesures intentaran combatre la delinqüència reincident, l'atur i el fracàs escolar, a més de concretar actuacions en matèria d'habitatge.

stats