SILENCI EN EL PRIMER PLE DESPRÉS DE LA MARXA CÍVICA
Crònica 25/01/2011

Salt s'oblida de la manifestació

N. Presas / J. Serra
2 min
L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, al ple d'ahir.

SALT/BARCELONA.El missatge propagat pels veïns de Salt en la manifestació de dissabte va ser molt clar: és imprescindible la unitat política per construir un projecte de ciutat que permeti caminar cap a la convivència. La ciutadania va instar els polítics locals que havien d'aparcar les discrepàncies per construir un full de ruta comú. Però en el primer ple municipal després de la mobilització veïnal -només dos dies més tard-, aquesta unitat no es va visualitzar. De fet, els partits polítics no van fer referències a la manifestació i van passar de puntetes al debat de fons. Silenci institucional. Els portaveus de l'associació de veïns del barri Centre, Francesca Terrón i Lluís Mateu -impulsors de la marxa cívica-, es devien quedar amb un pam de nas.

Els grups municipals, a més, no van posar-se d'acord en el punt estrella de l'ordre del dia: la cessió d'un solar a la Generalitat per construir-hi una nova comissaria dels Mossos d'Esquadra. L'acord es va validar amb els vots del PSC i ERC. El PP va abstenir-se mentre que CiU i ICV-IPS hi van votar en contra. Aquestes dues formacions van argumentar, amb matisos, que la cessió dels terrenys no tenia sentit tenint en compte els interrogants plantejats per la Generalitat sobre la viabilitat del projecte.

El conseller d'Interior, Felip Puig, havia advertit al municipi que les obres de la comissaria serien "difícils de concretar" a curt termini. Interior es planteja una revisió de totes les infraestructures policials previstes per l'anterior govern, que havia programat que les obres de la comissaria dels Mossos a Salt podrien enllestir-se l'estiu del 2013.

El mateix dia que l'Ajuntament afrontava el primer ple després dels incidents, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va anunciar que es reunirà dijous amb la secretària d'estat d'Immigració i Emmigració, Anna Terrón, per demanar-li col·laboració per afrontar la realitat de Salt. Cleries es trobarà amb Terrón aprofitant la seva presència a Madrid per participar en la conferència de polítiques socials. "S'ha d'actuar com més aviat millor; en 15 dies s'han de començar a notar les actuacions", va afirmar el conseller a RAC 1.

Dues candidatures ultres

Mentrestant, els partits d'ultradreta que criminalitzen la immigració han vist en el conflicte de Salt un filó per treure'n rèdits electorals. Via Democràtica, formació que es va crear fa poc arran d'una escissió de Plataforma per Catalunya, hi presentarà candidatura a eleccions municipals. El partit de Josep Anglada farà el mateix pas.

stats