EL DEBAT DE LA CONVIVÈNCIA
Crònica 18/01/2011

Salt busca unitat contra rellotge per plantar cara als agitadors

Hi haurà manifestació, i tots els intents se centren ara que sigui unitària. La data és dissabte vinent, a les 12 del migdia, i el lema escollit per una vintena d'entitats és "Volem viure a Salt en pau i bé".

Carles Arbolí Narcís Presas
3 min
Ciutadania, Lalcaldessa

SALTEls portaveus dels grups municipals de l'Ajuntament ja van deixar clar ahir que només se sumaran a manifestar-se si la convocatòria és unitària. Però com que parlar d'unitat a Salt és referir-se a les entitats i associacions autòctones i a les dels col·lectius immigrants, la prioritat ara és buscar aquest consens contra rellotge. De moment, una vintena d'entitats, del centenar que hi ha a la ciutat, van celebrar ahir a la nit una primera reunió en què es va decidir que hi hauria manifestació. I que la voluntat és que fos unitària. Però encara queda camí a recórrer fins a les 12 del migdia de dissabte, data oficial de la convocatòria amb un recorregut encara per determinar. I és que de les vint entitats reunides ahir, només una representava el col·lectiu immigrant. "Si no s'hi afegeixen, farem la manifestació igual", deia ahir la presidenta de l'Associació de Veïns del barri del Centre i portaveu de les associacions, Francesca Terrón.

Això és precisament el que es vol evitar a qualsevol preu, ja que podria generar confrontació i, per això tots els intents seran ara per aconseguir aixoplugar el major nombre de col·lectius possible darrere la pancarta "Volem viure a Salt en pau i bé". Terrón creu que es pot aconseguir, i ahir algunes entitats i associacions vinculades als residents estrangers ja avançaven que probablement s'afegiran a la manifestació. Avui hi ha convocada una reunió de la Taula de la Ciutadania amb l'únic punt a l'ordre del dia d'analitzar els fets dels darrers dies i aconseguir aquest consens.

Un problema de tots

La reunió d'ahir a la nit es va fer després que al migdia els portaveus dels grups municipals de Salt es reunissin amb un missatge clar: la violència i el vandalisme no és només un problema de partits polítics, sinó que és un problema que afecta tota la població. No hi ha va haver posicionament conjunt però sí coincidència a l'hora de posar la mirada en la necessitat de sumar esforços per rebaixar la tensió. D'entrada, el primer objectiu és tallar els incidents. L'alcaldessa, Iolanda Pineda, deia que el reforç policial hi serà "fins que sigui necessari". Després serà l'hora d'articular propostes per, una vegada més, caminar cap a una pau social de més llarga durada al municipi. Tots els grups també van voler desvincular el fenomen migratori dels fets delictius.

La incògnita és saber ara quin serà el posicionament municipal davant la manifestació de dissabte. Totes les formacions polítiques creuen que si ha de servir per demostrar que Salt és un sol poble i que rebutja la violència serà una bona mesura, però adverteixen que pot ser perillosa si no és unitària perquè pot ser una arma de confrontació. O dit d'una altra manera, una mobilització en favor de Salt i no contra ningú.

Per la seva banda, el conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, va explicar ahir que el Govern segueix "de prop" la situació a Salt i que s'ha posat en contacte amb l'alcaldessa per fer un seguiment dels fets. "Salt està fent la seva feina i té tot el suport de la Generalitat", assegura Cleries. També la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, hi va ficar cullerada, però en aquest cas amb un posicionament més particular. Per la dirigent popular, els actes vandàlics del cap de setmana han donat la raó al PP perquè evidencien la necessitat d'aplicar un contracte d'integració per a immigrants.

stats