Crònica 15/04/2011

Salut ajorna fins al dia 27 la presentació dels plans de xoc

El conseller ha d'acabar de definir els plans i els presentarà passat Setmana Santa. La patronal concertada ha demanat aplicar l'estalvi en dos temps, ja que els centres només poden reduir un 5% la despesa.

L.b.
2 min
Els centres diuen que només poden assolir la meitat de l'estalvi que els exigeix el conseller Ruiz.

BARCELONA.Abans del 22 d'abril. Aquest és el termini que s'havia marcat el conseller de Salut, Boi Ruiz, per presentar públicament el pla d'ajust a la sanitat després d'estudiar els plans de xoc que li han anat enviant els gerents dels hospitals catalans. La decisió, però, s'ha ajornat fins després de Setmana Santa, ja que encara no s'han acabat de definir i ajustar tots els plans.

Dilluns s'havia de celebrar la reunió del consell de direcció del Servei Català de la Salut per donar a conèixer l'avaluació dels plans de xoc dels centres, però la reunió s'ha ajornat fins al 27 d'abril, data en què també es presentarà als mitjans. El conseller havia instat els centres a reduir un 10% de mitjana -alguns hospitals superen aquesta xifra- els seus pressupostos. Els plans que s'han anat filtrant inclouen tancament de quiròfans i llits a causa de la davallada en la contractació de serveis, reducció de la despesa farmacèutica i del personal, ja que no es renovaran contractes eventuals ni es cobriran baixes ni jubilacions.

Mesures d'estalvi en dos temps

No obstant, els gerents de la majoria d'hospitals han dit que aplicant mesures de gestió només poden assolir la meitat de la retallada, és a dir, entre un 4 i un 5%, ja que si no perilla la qualitat assistencial. Les mesures per arribar a la xifra exigida són estructurals i obliguen a tancar serveis. "Es poden assolir, però, en cap cas, dins de l'estret marge temporal que s'exigeix", ha dit el Consorci de Salut i Social de Catalunya, una de les dues patronals que aplega els centres concertats de la xarxa pública. De fet, ahir el president Mas ja va rebaixar l'abast de la tisorada a Salut del 10% al 5%. Les mesures estructurals es tradueixen en una reordenació del model territorial, ja que serveis que es tanquen en un hospital es traslladaran a un altre. "Això és una responsabilitat que ha d'assumir el departament", va dir Ramon Cunillera, director general del consorci.

"Si ens obliguen a arribar al 10% s'hauran de tancar estrucures i llocs de treball i així no es pot mantenir la qualitat assistencial", diuen des de l'Hospital de Granollers. Un dels plans de xoc més ben valorats per Salut ha estat el de l'Hospital Clínic, que ahir també es va saber que reduirà un 35% les operacions de maluc i obesitat mòrbida.

Cunillera demana aplicar les mesures d'estalvi en dos temps, ja que aquest segon tram no es pot fer "precipitadament" perquè "pot significar cometre errors irreparables". Després de rebre els plans de xoc, la patronal ha constatat que en l'actual marge de temps els objectius són "inassolibles". El consorci proposa ajornar-ho fins a l'any que ve, quan també s'hagi recuperat el diàleg amb els agents del sector.

stats