EL NOU MODEL SANITARI
Crònica 16/06/2011

Salut concentrarà les grans operacions només a Barcelona

Pocs centres i molt bons. Aquesta és la filosofia del nou model sanitari. Les intervencions complexes es concentren en els grans hospitals de Barcelona i a la nit tancaran la meitat de les urgències dels CAP.

Lara Bonilla
2 min
El Trueta de Girona és un dels centres que perdrà activitat.

BARCELONA."No cal operar al costat de casa sinó al millor lloc", va dir ahir el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, per justificar la concentració d'intervencions d'alta especialització en els grans hospitals universitaris de l'àrea de Barcelona, sobretot Vall d'Hebron, el Clínic i Bellvitge. El departament de Salut va presentar ahir el nou mapa de reordenació dels serveis sanitaris complexos i d'urgències amb el qual pretén estalviar 65 milions d'euros. La premissa és que "la concentració de serveis millora la qualitat de la prestació". És a dir, pocs centres i molt bons, assenyalen des del departament de Salut.

Intervencions complexes com la cirurgia oncològica de pàncreas, esòfag, fetge i pulmó -que fan entre 12 i una vintena d'hospitals- ara es concentraran en només set, tots de l'àrea metropolitana de Barcelona, excepte el Josep Trueta de Girona. Segons Padrosa això no significa la fi del model de proximitat, ja que es tracta de serveis molt especialitzats que "no arriben al 10% de totes les altes". "La proximitat es manté en l'activitat habitual, estem parlant només d'un grup de patologies que requereixen molta tecnologia i que tampoc pot donar un hospital comarcal", va dir el director del Servei Català de Salut. Segons Padrosa, aquest procés de concentració respon a criteris de qualitat i eficiència: "No hi cap tot i ho hem de racionalitzar". "Si a Barcelona fem 100 intervencions i a Girona 20, aquestes vint les portarem aquí. No ens podem permetre mantenir uns recursos que no arriben a un nombre determinat de casos", va dir Padrosa a tall d'exemple.

Els especialistes dels serveis que ara es concentren i que fins ara treballaven en el territori s'hauran de moure. Amb la concentració dels anomenats serveis terciaris o d'alta complexitat, Salut preveu estalviar-se 15 milions d'euros. Uns 50 milions d'euros més s'estalviaran amb la reordenació dels serveis d'urgències, sobretot amb la reducció de les guàrdies nocturnes. Ara hi ha 185 dispositius d'urgències als centres d'atenció primària i la meitat tancarà a la nit i una vintena més canviaran la guàrdia física del metge per la guàrdia localitzable. També es vol potenciar l'atenció telefònica per indicar al ciutadà quin dispositiu d'urgències és el més adequat per atendre'l.

50.000 altes menys

"Hem de resoldre el mateix o més, amb menys" va insistir el director del CatSalut. A tot això, s'hi ha de sumar 75 milions d'euros més d'estalvi, que s'aconseguiran reduint un 7% els ingressos hospitalaris, o el que és el mateix, 50.000 altes menys en patologies no urgents com galindons i vasectomies. Queda encara per reordenar els hospitals que faran trasplantaments. "Quaranta trasplantaments cardíacs a l'any justifica tenir tres centres oberts?", es preguntava ahir Padrosa. La resposta, segons es desprèn del nou model de salut, és que no .

stats