EL NOU MODEL SANITARI
Crònica 01/03/2011

Salut donarà més diners a hospitals més productius

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va donar a conèixer ahir a sindicats i patronal el pla de retallades en la sanitat, que passa per la fi del model de proximitat i per incentivar els centres més productius.

Lara Bonilla
2 min

BARCELONA.Pla de xoc per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari amb 850 milions d'euros menys de pressupost o, cosa que és el mateix, un 10% menys que l'any passat. Per fer-ho, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va presentar ahir al sector, durant la reunió del Consell Català de la Salut, un pla de set punts amb el qual espera reduir entre un 20% i un 25% la despesa administrativa, un 20% més la despesa en equipaments i entre un 8% i un 11% la despesa en serveis sanitaris i farmàcia.

Estructura administrativa

S'aprimarà un 10% la cúpula d'alts càrrecs i gerents

Els primers a caure van ser els directius de l'Hospital Clínic. Una sola persona centralitzarà la direcció, que abans es repartien tres persones. Però això només és el principi. L'objectiu del departament de Salut és reduir un 10% els gerents del sistema sanitari i acabar amb la duplicitat de càrrecs i amb l'excessiva burocràcia. Amb tot plegat, calculen que l'estructura es reduirà un 20%. Amb aquesta simplificació administrativa, el departament de Salut espera estalviar-se entre un 20% i un 25% del pressupost d'aquesta àrea.

Catàleg de prestacions

No s'acceptaran prestacions ni fàrmacs sense finançament

Això passa per negociar amb Madrid. El Govern vol augmentar el seu poder d'influència en la presa de decisions i no acceptarà cap nova prestació dins del catàleg sanitari ni cap nou fàrmac que no vagi acompanyat d'una dotació pressupostària.

Reordenar serveis

La fi del model de proximitat: no tots els hospitals faran de tot

Ja no es podrà garantir que els pacients tindran tots els serveis a prop de casa. Aquesta era una de les obsessions de l'anterior govern tripartit, que va dotar molts centres comarcals i ambulatoris amb noves tecnologies per evitar desplaçaments. Ara es reorganitzaran prestacions i centres en funció de la massa crítica. S'acaben alguns serveis extra, com les activitats concertades per reduir les llistes d'espera, i es revisarà el catàleg de 14 intervencions quirúrgiques amb garantia de sis mesos d'espera. Els pacients amb patologies no urgents hauran d'esperar més. També es reduirà un 2% les tarifes de concertació amb els centres.

Incentius per eficiència

Millora de la productivitat de costos i resultats

És una de les mesures més innovadores. Salut incentivarà i reconeixerà la tasca dels hospitals i centres d'atenció primària més productius, als quals premiarà amb una partida pressupostària més elevada que la d'altres centres que no obtingui tan bons resultats. Es tracta de primar l'eficiència.

Noves tecnologies

Optimització de les noves tecnologies i la recerca

Eliminar la recepta en paper i potenciar l'electrònica així com l'ús de les noves tecnologies en tot el sistema sanitari per reduir costos. L'ús del correu electrònic substituirà, en alguns casos, la consulta convencional.

Programa d'inversions

S'aturen el 60% de les obres i dels nous serveis

Salut revisarà no només les inversions projectades sinó també la posada en marxa de nous equipaments i serveis. Només pot garantir un 40% de les noves inversions. La resta o s'aturaran temporalment o no es faran. El departament ho concretarà d'acord amb el territori i vol que siguin les entitats municipalistes les que decideixin les inversions prioritàries.

Més capacitat de decisió

Enfortir la confiança entre gestors i professionals

Es dotarà de capacitat els centres perquè puguin participar en els processos de decisió. Una mesura amb la qual esperen guanyar-se la confiança del sector i reforçar l'autonomia dels professionals. La majoria de mesures per contenir la despesa es volen pactar centre per centre.

stats