NOU MODEL SANITARI
Crònica 27/04/2011

Salut guanya temps i ajorna la retallada

La pressió ha obligat el Govern a ajornar l'aplicació de les retallades a Salut. Primer entraran en funcionament les que afecten la gestió, i les més impopulars es deixen per després de les municipals.

Lara Bonilla
2 min
Salut presenta avui mesures consensuades com la reducció de la despesa farmacèutica  i de les estructures. Les més polèmiques les deixa per més endavant.

Barcelona.La retallada de la despesa sanitària s'aplicarà en dues fases, com demanava la patronal del sector. Primer s'aplicaran les mesures menys impopulars, com la reducció de les estructures directives i burocràtiques i de la despesa en farmàcia. I després del 22 de maig, passades les eleccions municipals i coincidint amb la presentació dels pressupostos al Parlament, s'anunciaran les més polèmiques, que són totes les que afecten l'activitat assistencial, com el tancament i la reorganització de serveis, i que s'hauran de pactar amb els agents implicats, ja que afecten el model sanitari. És per això que Salut necessita més temps. "Cal escoltar a fons la veu dels professionals", va dir ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs.

El Govern vol aprofitar aquest temps per negociar amb les juntes clíniques dels hospitals i amb els sindicats l'abast de la tisorada, com ja va avançar l'ARA la setmana passada. Segons Homs, s'ha cregut oportú "aprofundir i ajornar el diàleg, rectificar i tenir més cintura". També és cert que les mesures que s'han anat filtrant fins ara són molt impopulars i perjudiquen les ambicions dels alcaldes i alcaldables de CiU a les eleccions municipals del 22 de maig.

I és que ja just després de la massiva manifestació del personal sanitari a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, el president, Artur Mas, va rebaixar l'abast de la tisorada en sanitat, xifrant-la entre un 5% i un 10%. Ahir Homs hi va tornar: "El llistó del 10% és probable que sigui una mica menys". Amb les mesures d'aplicació immediata, el Govern preveu retallar entre un 5% i un 6% del pressupost, és a dir, la meitat del que s'havia marcat. De fet, les patronals del sector sanitari ja havien advertit que només podien assolir la meitat de l'estalvi. Arribar a xifres superiors suposa adoptar mesures que "afectarien el model de prestació de serveis i de l'estructura de les organitzacions amb incidència especial en les plantilles", deia fa uns dies la Unió Catalana d'Hospitals, una de les patronals concertades.

Expectació mediàtica

La pressió de les patronals, el personal sanitari, els sindicats i la ciutadania ha obligat el departament de Salut a frenar l'anunci dels plans de xoc als hospitals catalans, que estava previst per avui, i a flexibilitzar el to de la retallada. L'anunci de les mesures estava previst per al dia 22 d'abril però es va acabar ajornant fins avui. Salut ha rebaixat, però, l'expectació que s'havia creat, ja que avui només s'anunciaran les mesures de gestió en què hi ha consens i no serà Boi Ruiz qui compareixerà sinó el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa. Abans les haurà presentat al consell de direcció del CatSalut.

El Govern té obert un front de negociació a tres bandes: amb sindicats, amb juntes clíniques i amb els patits, ja que el conseller farà una sessió informativa amb els grups parlamentaris. El conseller de Salut ja ha revisat els plans d'ajust i ahir els va presentar a la reunió del consell executiu. Homs va qualificar les mesures de "raonables". Els hospitals han d'afrontar la reducció d'un 3% de l'activitat que els contracta Salut -és per això que tancaran quiròfans de tarda i llits- i d'un 2% de la tarifa que es paga per aquests serveis.

stats