CANVIS A LA SANITAT
Crònica 20/10/2011

Salut planteja fragmentar l'ICS en ple divorci amb els sindicats

El Govern pretén trossejar en empreses més petites l'Institut Català de la Salut i implicar els professionals en la gestió. La Generalitat nega que vulgui privatitzar la sanitat. Els sindicats s'hi oposen.

Joan Serra
2 min

Barcelona.Es divisen canvis capitals en l'estructura de l'Institut Català de la Salut (ICS) en un moment en què els sindicats, farts de retallades, amenacen amb la vaga. L'empresa pública que governa vuit grans hospitals i 286 centres d'atenció primària -amb més de 41.000 treballadors- planteja descentralitzar la seva gestió en diverses entitats filials més petites, sota l'empara de la Generalitat. L'objectiu de la mesura estudiada pel Govern, avançada pel diari El País , seria assolir més eficiència dels recursos i flexibilitzar el funcionament de la sanitat pública. L'ICS madura la creació d'una vintena de noves societats mixtes que gestionin amb autonomia els hospitals i els ambulatoris públics. Per això, el Govern vol implicar-hi els professionals sanitaris, inspirat en el model de les entitats de base associativa (EBA) que ja funcionen a l'atenció primària, en què els metges s'autogestionen a partir d'un pressupost públic.

El context d'austeritat financera explica el gir dibuixat per l'ICS. "S'ha d'evolucionar i la millor manera de fer-ho és amb una descentralització efectiva de la gestió", va afirmar el director gerent, Joaquim Casanovas. En un comunicat, l'ICS va desmentir ahir que l'objectiu de l'empresa sigui obrir-se a capital privat. El president de la Generalitat, Artur Mas, també va referir-s'hi en la sessió de control del Parlament: "En cap moment es pensa privatitzar l'ICS". Tanmateix, tots els sindicats que representen el personal sanitari ja han posat el crit al cel. Adverteixen que fragmentar l'empresa no és la solució. "No és cert que trossejant-lo, l'ICS tingui millors resultats econòmics", va expressar Juan Cobacho, portaveu d'UGT.

La negociació laboral, aturada

Els representants de Metges de Catalunya, CCOO, UGT, Satse i CATAC-CTS van comparèixer ahir per escenificar el seu malestar. Els portaveus sindicals van exposar que les negociacions laborals estan estancades -no hi ha data per a cap altra taula sectorial- i que tampoc s'ha produït cap progrés des del 3 d'octubre passat. Els sindicats no acceptaran rebaixes de sou -l'ICS proposa retallar la meitat de la paga extra de Nadal o acomiadar 1.500 interins- sense garanties que la tisorada no es repetirà l'exercici 2012. "Si l'ICS no millora les seves propostes, ens veurem abocats a la vaga", va detallar Lurdes Alonso, secretària adjunta de Metges de Catalunya. Els sindicats decidiran la setmana que ve si es convoca una aturada a la sanitat pública. De moment, avui a la tarda hi haurà una concentració davant de la conselleria de Salut.

stats