NOU MODEL SANITARI
Crònica 02/09/2011

Salut preveu una desena de tancaments més

Una desena de CAPs més tancaran a la nit i se sumaran als 46 que aquest mes ja han reduït l'horari nocturn. Això ha revifat les protestes i els Mossos podrien desallotjar de nou els centres ocupats.

Lara Bonilla
2 min
REIVINDICACIÓ CIUTADANA El CAP Ca n'Oriac, de Sabadell, és un dels ocupats pels veïns. Tenen un punt d'informació  i de recollida de signatures contra la retallada.

BARCELONA.La reordenació dels dispositius d'urgències és un procés obert que va començar al mes de juny i acabarà a l'octubre. És per això que el departament de Salut va informar ahir de més tancaments. Preveu que d'aquí a l'octubre una desena més de centres d'atenció primària (CAP) tanquin a la nit. Se sumarien així als 46 que ja no presten servei nocturn. El nou horari es va començar a aplicar ahir en 21 centres, la majoria de Tarragona i Girona. La resta ja van començar a l'estiu. En total, dels 185 punts d'atenció continuada que hi ha a Catalunya, 96 modifiquen el seu horari: ja sigui tancant a la nit o reduint l'horari diürn. I de la mateixa manera que no es descarten més tancaments, també es contempla la possibilitat de reobrir serveis, si fos necessari: "Si veiem que en algun punt -no per la pressió social o la voluntat d'un ajustament sinó per la resposta sanitària- hem d'ajustar alguna cosa, ho farem perquè és un procés obert que pot canviar si canvien les circumstàncies", va dir ahir el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa.

Padrosa va justificar aquests tancaments per la poca afluència d'usuaris. De mitjana, aquests centres reben entre 1,5 i 4 visites a la nit. Segons el director del CatSalut, el nou mapa de les urgències respon a criteris d'eficiència i ja va començar a aplicar-se el 2008. No obstant, també suposarà un estalvi econòmic, concretament, d'entre 45 i 50 milions d'euros anuals. Prové, en bona part, dels sous que s'estalviaran de pagar als metges i infermeres que fan hores extres per atendre els usuaris fora de l'horari habitual del CAP. Padrosa insisteix que la qualitat assistencial no empitjorarà -així ho corroboren, va dir, els resultats que s'estan obtenint-, ja que el servei se substitueix per atenció telefònica, atenció a domicili o servei d'ambulància. Si no hi ha urgències a la nit, hi haurà ambulància. "No busquem perjudicar a la població", va dir Padrosa, que també va demanar "sentit comú" als veïns que estan ocupant CAPs en protesta pels tancaments.

Onada de mobilitzacions

Els tancaments han revifat les mobilitzacions ciutadanes en contra de les retallades. Els veïns dels quatre CAP del Vallès desallotjats van tornar a ocupar els centres ahir, i tant el departament de Salut com el d'Interior no descarten tornar-los a desallotjar. "És necessari que els serveis públics recuperin la normalitat" , va dir Padrosa, que també va insistir que els tancaments s'havien comunicat tant als usuaris com als ajuntaments. "Que no hi estiguin d'acord no vol dir que no hàgim parlat amb ells", va dir. Les mobilitzacions continuen avui amb una marxa a la conselleria de Salut.

stats