NOU MODEL DE SALUT
Crònica 01/09/2011

Salut puja a 46 els CAP que tanquen a la nit

Dels 185 CAP que presten atenció 24 hores, la meitat modifiquen a partir d'avui el seu horari com a part del nou pla d'ordenació de les urgències. 46 tancaran a la nit i la resta redueixen l'horari diürn.

Lara Bonilla
2 min
OcupaciÓ PACÍFICA Els veïns de  Viladecavalls han ocupat el CAP en protesta pels tancaments.

BARCELONA.Tardor calenta a la sanitat catalana. Des d'avui, la meitat dels centres d'atenció primària (CAP) que obrien 24 hores redueixen el seu horari. Concretament, dels 185 dispositius d'urgències, 96 modifiquen l'horari d'atenció als pacients: 46 tanquen a la nit i 50 redueixen l'horari diürn, la majoria durant el cap de setmana. Aquesta nova ordenació va començar a aplicar-se al juliol i està previst que acabi a l'octubre, així que no es descarta que s'incorporin més centres.

El departament de Salut sosté que l'ordenació de les urgències respon a criteris d'eficiència -alguns d'aquests CAP només reben d'un a quatre pacients de mitjana per nit- i no a motius econòmics. Entre les 12 de la nit i les 8 del matí, els pacients que ho necessitin s'hauran d'adreçar ara a altres serveis d'urgències pròxims -CAP o hospitals- i en altres casos les urgències nocturnes se substitueixen per un metge localitzable per telèfon que visitarà a domicili. Coincidint amb l'inici de mes, Salut comença a aplicar avui la segona fase de l'ordenació urgent. Dels 46 CAP que tanquen a la nit, una vintena ho fan aquest mes i se sumen als 25 que des de l'estiu ja no obren a la nit.

A la demarcació de Tarragona, per exemple, tanquen des d'avui la meitat dels serveis d'urgències nocturnes. Dels 25 punts d'atenció continuada que hi havia, en tanquen 12. A Lleida, deixaran d'obrir a les nits cinc CAP, a Girona, 11 i a Barcelona, 19. A més, quatre tanquen definitivament. Es tracta de tres consultoris locals de Gavà, el Garraf i Reus, a més del dispensari d'urgències del carrer València, a Barcelona.

Mobilitzacions ciutadanes

Els veïns de les poblacions afectades ja han començat a mobilitzar-se. A Breda, els veïns es van reunir ahir en assemblea i van decidir que dissabte tallaran la carretera. "Estem intranquils perquè a partir del 12 de setembre a les nits només hi haurà una ambulància i serà a Santa Coloma de Farners", deia Eusebio Sánchez, de l'Assemblea de Breda. I a Tarragona, s'han anunciat concentracions de protesta i tancaments a tres CAP. Altres ja fa temps que ho fan. És el cas dels veïns dels quatre CAP del Vallès Occidental -Badia, Castellar, Santa Perpètua i Sabadell- que els Mossos van desallotjar dimarts i que pretenen tornar a ocupar. A més, el Grup de Defensa de la Sanitat Pública ha convocat per divendres una marxa de protesta a Barcelona.

stats