PROTESTES AL CARRER
Crònica 05/08/2011

Salut reforçarà la seguretat als hospitals per frenar els 'indignats'

Salut avisa que prendrà les mesures necessàries per garantir el funcionament dels centres sanitaris davant les protestes dels indignats , que considera que incrementen la incertesa social.

L. Bonilla / M. Bausells
3 min
NOVA JORNADA DE PROTESTA Els Mossos van anar ahir a l'Esperança per evitar el boicot a les urgències.

BARCELONA.Les protestes per les retallades en sanitat han pujat de to en els últims dies des que s'hi ha afegit el moviment dels indignats . L'Hospital de l'Esperança, que des de dilluns ja no presta servei d'urgències a les nits, s'ha convertit en el centre neuràlgic de les mobilitzacions, però els veïns de Gràcia, que fins ara eren majoria, han estat substituïts per integrants del moviment 15-M. Els indignats han anat cada vespre a l'hospital a demanar ser atesos amb l'objectiu de col·lapsar les urgències i evitar-ne el tancament. La situació, però, s'ha desbordat fins al punt que el departament de Salut va emetre ahir un comunicat en què assegurava que prendrà "les mesures necessàries" per protegir els professionals i "garantir" que puguin fer la seva feina. Aquestes mesures passen per posar més seguretat privada als centres -alguns ja l'han reforçat- i recórrer als Mossos d'Esquadra per frenar el boicot als serveis d'urgències i ajudar a separar els malalts reals dels que només ho fan veure. El departament d'Interior va confirmar que els canals de comunicació entre les forces de seguretat i els hospitals estan oberts. "Estarem amatents per actuar quan es requereixi", va assegurar un portaveu d'Interior. Ahir a la tarda ja es podien veure mossos pels passadissos de l'Hospital de l'Esperança. "El problema és que s'han barrejat moviments", reconeixien des de Salut.

L'objectiu és evitar situacions com les que s'han produït a l'Esperança, on dimecres a la nit una dona es va desmaiar a les portes del centre i els metges van trigar deu minuts a atendre-la.

Una pacient vol denunciar Salut

A la dona, que va arribar sagnant i dient que estava marejada, se li va negar atenció mèdica i se la va instar a agafar un taxi per anar a un altre hospital, segons va denunciar la germana, Jaqueline Carranza. Des de dilluns les urgències de l'Esperança no admeten ningú després de les vuit del vespre. La dona, de nacionalitat nord-americana, hi va arribar passades les deu de la nit. "No la van voler atendre, la meva germana es va desmaiar i la va ajudar una infermera que hi havia entre els manifestants", va dir Carranza, que assegura que denunciaran el cas a l'ambaixada dels EUA. Finalment, la dona va ser atesa pel personal de l'Esperança i una ambulància la va traslladar a l'Hospital de Sant Pau, on la van donar d'alta a la matinada. Una estona abans, quan el centre encara era obert, un pacient va marxar per iniciativa pròpia en veure l'enrenou que hi havia a les portes. El pacient, un noi jove, tenia els lligaments del peu trencats, segons va dir, i va haver de fer mitja volta en trobar-se les urgències col·lapsades.

Més incertesa social

El departament de Salut havia optat fins ara pel silenci davant les protestes contra les retallades. Ahir, però, els seus responsables van assegurar que respecten "els drets dels ciutadans a manifestar-se pacíficament", però van instar els indignats a "aturar" determinades accions que "han impedit el funcionament normal" d'alguns serveis.

Com a exemple, es denuncia que en alguns centres on s'han fet protestes s'ha trobat silicona als panys de les portes, cosa que ha dificultat l'activitat normal dels metges, o que hi ha hagut persones que han col·lapsat urgències demanant receptes d'"indignatil", un medicament inexistent que remet al moviment dels indignats .

Manifestants del 15-M han donat suport a algunes protestes contra les retallades, com les de l'Hospital del Mar, el Dos de Maig, el CAP d'Horta o el de Sabadell. Salut va rebutjar les protestes, que "estan incrementant la incertesa social i generen dubtes als ciutadans sobre la garantia d'atenció sanitària".

stats