EL NOU MODEL SANITARI
Crònica 25/01/2012

Salut retalla ara el 26% de la despesa farmacèutica

No hi haurà més retallada assistencial, però la tisora es concentra aquest any en la despesa farmacèutica, que es reduirà un 26%. Salut encara no sap, però, com s'aplicarà la taxa de l'euro per recepta.

Carles Arbolí
3 min
AMB TOT L'EQUIP  Boi Ruiz, al costat de la secretària general de Salut, Roser Fernández. Drets, el director  del CatSalut, Josep Maria Padrosa, saluda el president de la comissió, Xavier Crespo.

BARCELONA.El pressupost del departament de Salut per aquest 2012 cau, en termes globals, un 4,7%, fins als 8.756 milions d'euros, però el conseller Boi Ruiz va voler deixar clar ahir que la retallada en els serveis assistencials s'ha donat per acabada. "L'esforç del 2011 per contenir la despesa i els canvis organitzatius permetrà mantenir el nivell d'activitat sanitària i la qualitat dels serveis, que es podran augmentar selectivament si cal", va assegurar Ruiz durant la seva compareixença a la comissió de salut del Parlament. El conseller va anar encara més lluny i va explicitar que l'exercici del 2012, gràcies a les mesures que ja es van aprovar l'any passat -el pressupost va baixar un 10%-, es podrà tancar, fins i tot, amb una reducció real que serà de només l'1,6%. Tots els grups de l'oposició, excepte el PP, van ser molt crítics amb els comptes de Salut.

La despesa farmacèuticaPaquet de mesures per obtenir una baixada del 26%

La despesa farmacèutica pressupostada per Salut l'any passat va ser de 1.285 milions d'euros, mentre que per aquest 2012 es preveu que baixi fins als 949 milions. Un descens del 26% que, segons va explicar el conseller, s'aconseguirà gràcies al reial decret de novembre passat de prescripció per principi actiu, l'avenç en les polítiques d'ús racional dels medicaments i les millores previstes en el finançament, tant per part de l'Estat com pels ingressos procedents de l'aplicació de la taxa per recepta.

Tiquet moderadorPendents de definir les exempcions de l'euro per recepta

La partida de l'anomenat tiquet moderador, o taxa de l'euro per recepta, preveu uns ingressos de 81 milions, però Ruiz encara no sap de quina manera s'aplicarà. "S'està negociant amb la resta de grups un acord per definir les exempcions, ja que ningú es quedarà sense medicament per raons econòmiques", va afirmar. Com es farà és encara una incògnita. Ruiz parlava ahir d'agafar com a referència el "poder adquisitiu" de les persones, i no la renda, cosa que fa pensar que les bonificacions aniran dirigides especialment a uns col·lectius determinats. Es confirma el llindar de 61 euros l'any per persona.

Ajudes a la formacióIniciativa perquè els metges MIR facin estudis de doctorat

El conseller de Salut va anunciar ahir la posada en marxa d'un sistema d'ajuts perquè els metges residents (MIR) i les infermeres especialitzades que acaben la formació enguany puguin fer estudis de doctorat. D'aquesta manera, va dir Ruiz, els professionals que s'hi acollissin es podrien quedar més temps als centres on han fet l'especialització.

Menys llistes d'esperaEl temps d'espera quirúrgica es vol reduir un mínim del 2%

El departament de Salut preveu que aquest 2012 baixin un mínim del 2% les llistes d'espera quirúrgiques no urgents. També es calcula que es reduirà un 5% el nombre de pacients que esperen ser visitats per l'oftalmòleg o per l'especialista de l'aparell locomotor en el 30% dels centres d'atenció primària.

Crítiques de l'oposicióNomés el PP es mostra comprensiu amb els comptes

El diputat del PSC, Josep Maria Sabaté, va retreure a Ruiz que Salut sigui el departament que, en xifres totals, pateixi més la retallada. "Aquest departament no pot ser el campió de les retallades", va lamentar. La portaveu del PP, Eva Garcia, va dir que no són els pressupostos que el seu partit hauria fet, però entén la situació econòmica i pressupostària i, per tant, va anunciar que negociaria esmenes parcials amb el Govern. ICV, a través del diputat Jordi Vendrell, va criticar que es faci un ajustament "sense equitat", i va denunciar que l'austeritat propugnada pel Govern és "destructiva". La diputada d'ERC, Carme Capdevila, va posar en dubte que Salut, amb els comptes del 2012, tingui prou capacitat "per mantenir el nivell assistencial", mentre que en representació de C's, el diputat Jordi Cañas, va criticar el model que ha dissenyat Boi Ruiz perquè considera que afavoreix una privatització de la sanitat.

stats