SANITAT
Crònica 13/01/2012

Salut retalla també en oncologia

El pressupost de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) patirà aquest any una disminució de gairebé un 7% respecte al 2011. En el finançament per a inversions, la reducció serà més important, d'un 45%.

Joan Serra
2 min
Salut retalla també en oncologia

BARCELONAEl conseller de Salut, Boi Ruiz, sempre ha defensat que la reducció del pressupost del departament per al 2012 -d'un 4,8% en les xifres globals- no suposarà cap afectació sobre l'activitat assistencial. Una de les empreses públiques adscrites al Servei Català de la Salut (CatSalut) que s'havia intentat protegir de la tisorada és l'Institut Català d'Oncologia (ICO), que capitalitza els esforços de la sanitat pública en la lluita contra el càncer. Però la necessitat de prioritzar els recursos ha obligat Salut a revisar la despesa, almenys, en el finançament per a inversions. En aquest concepte, la reducció aplicada en el pressupost de l'ICO és d'un 45,35% respecte als comptes del 2011.

Si es fa una anàlisi del pressupost del CatSalut -en l'apartat d'aportacions a entitats de dret públic sotmeses a un ordenament jurídic privat- s'observa que la partida que l'ICO té disponible per a inversions aquest 2012 serà de 7,65 milions d'euros. L'any passat, aquesta quantitat superava els 14 milions. En el capítol d'inversions s'hi inclouen els recursos destinats a equipaments, però també a manteniment i renovació de maquinària. Les despeses en material fungible utilitzat en els tractaments oncològics -per exemple, de radioteràpia- no formen part d'aquest apartat del pressupost. Fonts sindicals consultades per l'ARA adverteixen que, en el cas de l'ICO, el manteniment d'aquesta partida és "bàsic" per a un bon funcionament, tenint en compte el tipus d'activitat que realitza aquesta institució. En canvi, portaveus de Salut van detallar ahir que "s'han prioritzat les inversions en funció de les necessitats" i van recordar l'actual context de contenció pressupostària. Els recursos globals de l'ICO han patit una davallada molt menys accentuada, d'un 7%: el pressupost del 2012 serà de 142,46 milions d'euros mentre que el del 2011 ascendia a 153,89 milions.

Més inversions aturades

L'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), una altra empresa pública adscrita al CatSalut, també haurà d'assumir una tisorada en aquest exercici. Per segon any consecutiu, el Govern no ha pressupostat finançament per a inversions en un organisme que realitza les proves d'alta tecnologia -com escàners i ressonàncies magnètiques- amb què es diagnostiquen els malalts atesos als vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS). Fonts sindicals titllen de "preocupant" el fet que l'IDI es quedi un altre cop sense recursos pressupostats per a la necessària actualització de les seves instal·lacions i alerten que la decisió alimenta la possibilitat que Salut estudiï fórmules de col·laboració amb la sanitat privada. L'any passat, sindicats amb representació a la taula sectorial de l'ICS ja van denunciar que la conselleria de Boi Ruiz tenia la intenció d'entregar la concessió de l'activitat del seu institut de diagnòstic a empreses del sector tecnològic, una privatització del servei que el departament nega. Portaveus de Salut van insistir ahir que "en cap cas" està prevista una externalització del servei. L'IDI està pendent d'inversions per modernitzar les seves instal·lacions.

L'atenció primària, relegada

Els professionals que treballen en la xarxa d'atenció primària i els sindicats també han posat el crit al cel pel poc pes atorgat en els comptes del CatSalut per al 2012 a aquest nivell assistencial. Els recursos destinats a l'atenció primària suposen un 18,08% del pressupost de l'asseguradora pública mentre que l'atenció especialitzada a l'àmbit hospitalari se n'emporta un 58,54%. Les xifres contrasten amb el paper cabdal que l'atenció primària ha d'assumir en el sistema sanitari segons el Pla de Salut 2011-15.

stats