SANITAT
Crònica 27/09/2011

Salut vol retallar mitja paga de Nadal als metges

Metges, infermeres i la resta de personal sanitari perdran la meitat de la paga de Nadal perquè Salut pugui quadrar els números. Els treballadors decidiran dijous si accepten les noves condicions.

Carles Arbolí Lara Bonilla
3 min
A LES PORTES DEL CONFLICTE El canvi simbòlic del nom De l'Institut Català de la Salut (ICS) expressa el malestar del personal sanitari.

BARCELONA.Les negociacions entre el departament de Salut i els representants sindicals de l'Institut Català de la Salut (ICS), que gestiona els vuit principals hospitals i la major part de l'atenció primària, segueixen encallades. L'última proposta de la conselleria passa per reduir, en alguns casos fins a la meitat, la paga de Nadal de tots els professionals sanitaris. L'objectiu és aconseguir retallar 45 milions d'euros en despeses de personal. La mesura s'assembla a la que va decidir el juny passat el govern de Portugal -país intervingut-, que va crear un impost especial que corresponia al 50% de la paga de Nadal. L'alternativa a aquesta rebaixa dels sous, segons va plantejar ahir el departament en la mesa de negociació amb els sindicats, són els acomiadaments de personal interí eventual.

Aquesta mena d'ultimàtum al personal sanitari va anar acompanyat d'un prec del conseller de Salut, Boi Ruiz, perquè el col·lectiu assumís que és època de sacrificis. Ruiz demana als metges "que siguin conscients que la situació és la que és" i els recorda que no només hauran de perdre poder adquisitiu ells, sinó també els facultatius de la sanitat privada "i la societat en general". En el cas dels metges del sistema públic, el conseller afegeix que s'ha de tenir en compte que els diners provenen dels ciutadans, i per això ha demanat "un nivell de consciència i responsabilitat".

El conseller va rebre la resposta directament del president del Col·legi de Metges de Barcelona i assessor del Govern en temes sanitaris, Miquel Vilardell. En declaracions a TV3, Vilardell va qualificar d'"inassumible" una nova retallada de salaris als professionals mèdics. Un metge català cobra un sou entre 2.400 i 2.600 euros al mes, als quals cal sumar-hi les guàrdies que pugui fer. "La situació de conflicte és important", admet el president del Col·legi de Metges, que va recordar que després de la retallada del 7% de l'any passat i de serveis d'hores extres i guàrdies, alguns professionals mèdics de la sanitat pública han vist com el seu sou es reduïa fins al 20%. "No podem fer el que és inassumible", va afegir.

La fórmula de la tisorada

Per aplicar aquesta rebaixa dels sous, l'ICS proposa retallar guàrdies i reduir temporalment determinats complements que cobren els treballadors de la sanitat pública. Concretament, vol reduir un 50% del complement de destí dels mesos d'octubre, novembre i desembre, que es descomptaria de la paga extra de Nadal i suposaria un estalvi de 25 milions d'euros dels 45 milions previstos. La resta de mesures passen per ajornar el cobrament d'altres conceptes salarials. Es proposa cobrar les guàrdies mèdiques i els festius intersetmanals a 60 dies en comptes dels 30 actuals. I també s'endarrereix el cobrament del complement de la carrera professional, que es pagaria al febrer en comptes de finals d'any. Amb aquestes mesures, s'estalviarien els 20 milions restants.

Més enllà de les despeses de personal, l'ICS encara necessita estalviar 32 milions més, que s'aconseguiran reduint proves complementàries i serveis a l'usuari, segons va informar ahir UGT. L'ICS va insistir que les mesures proposades són temporals i només s'aplicaran d'aquí a finals d'any.

Aquestes propostes no han convençut els sindicats presents a la mesa de negociació -Metges de Catalunya, CCOO, UGT i el sindicat d'infermeria Satse-, que van reclamar més transparència. "El pacte és molt difícil perquè els treballadors no tenim cap compromís que ens retornaran aquests diners, ni que no tornaran a abaixar els salaris l'any que ve", va explicar el secretari de salut d'UGT, Juan Cobacho. Segons resumia molt gràficament un portaveu de Metges de Catalunya, "l'ICS ha desactivat l'amenaça de bomba de divendres passat, quan proposava retallar variables i guàrdies -ara només se n'ajorna el pagament- però ha col·locat sobre la taula un artefacte explosiu que no apaivaga la intranquil·litat del col·lectiu mèdic", deia en referència a la retallada de la paga extra de Nadal.

stats