RECURSOS A LA SANITAT
Crònica 02/10/2011

Salut triplica la despesa en 15 anys

El Govern ha triplicat el pressupost de Salut des del 1996. El nombre d'usuaris no ha crescut al mateix ritme i aquest 2011 s'ha reduït per primer cop en 15 anys. Els experts apunten que s'ha malgastat.

Joan Serra
2 min

BARCELONA.Per primera vegada en els últims 15 anys, el pressupost del departament de Salut ha descendit, fet que ha posat en peu de guerra els professionals. La retallada del 10% exigeix fer sostenible el sistema sanitari català amb gairebé 1.000 milions d'euros menys. El Govern ha frenat en sec l'etapa d'increments pressupostaris. Entre el 1996 i el 2010, la Generalitat gairebé va triplicar els diners públics destinats a la sanitat, amb un augment del 183%. La partida del 1996 superava els 3.480 milions d'euros, una quantitat molt inferior als més de 9.875 milions previstos l'any passat, l'últim exercici del tripartit. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha capitalitzat les garrotades per la tisorada. Potser només té una xifra al seu favor. El pressupost del seu departament guanya pes en els comptes de la Generalitat per primer cop en els últims set anys (representa un 38,61% dels recursos del Govern).

De la mateixa manera que els recursos havien anat creixent fins al 2010, el nombre d'usuaris de la sanitat, també, tot i que en percentatges inferiors. Des del 1996 fins l'any passat, el nombre de targetes sanitàries va pujar en més d'1,5 milions (un 25%). Però aquest 2011 han baixat per primera vegada -un total de 34.000 targetes menys-, un descens motivat pel canvi de cicle migratori. Els analistes apunten que l'increment del cost de la sanitat no es justifica només pels moviments demogràfics i l'envelliment de la població. "Només explica una tercera part de la despesa, perquè hem vigilat molt poc en la incorporació d'innovacions, com fàrmacs i proves que tenen un cost desmesurat sense una eficàcia provada", explica Jaume Puig Junoy, catedràtic d'economia de la UPF. "L'evolució pressupostària s'explica, sobretot, per la despesa sostinguda en farmàcia per sobre de l'IPC i l'augment del cost dels salaris de la plantilla, tot i que continuen sent els més baixos dels països de la UE-15", opina Joan Ramon Laporte, cap de farmacologia de l'Hospital Vall d'Hebron i catedràtic de la UAB. El pressupost sanitari per càpita de Catalunya és a la cua de l'Estat -a una distància sideral dels 1.700 euros per habitant que hi destina el País Basc- i per sota de la mitjana europea. "Som lluny de la despesa que ens correspondria per renda", afirma Puig Junoy.

El debat del copagament

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va defensar dijous el copagament a la sanitat sense esmentar-lo mentre que el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va proposar ahir gravar l'alcohol i el tabac per fer viable el sistema. Alguns experts entenen que la ciutadania compartiria noves fórmules de finançament dels serveis públics: "Si amb una petita contribució es garantís el mateix nivell de qualitat de la sanitat, molts usuaris hi estarien a favor", conclou Puig Junoy.

stats