LA CANDIDATURA DEL PP CATALÀ AL CONGRÉS
Crònica 13/08/2011

Sánchez-Camacho apunta a ministra

Si Rajoy la crida, ella obeirà. Però al PP asseguren que Camacho només deixarà el Parlament per ser ministra. El partit aplaudeix l'opció, però sap que la seva marxa a Madrid els hi complica tot.

S. González / F. Casas
3 min
Desvestir un sant per vestir-ne un altre Està descartat que Dolors Nadal torni a encapçalar la llista del PP català a Madrid. Sánchez-Camacho serà disciplinada i acatarà el que li demani Mariano Rajoy, però marxaria amb el sentiment agredolç de deixar desvestit el partit al Parlament en una legislatura en què ja s'ha demostrat que jugarà un paper clau que li permetrà condicionar el govern de CiU.

Barcelona.La líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, està mentalitzant-se per fer les maletes i anar a Madrid. Només fa falta que Mariano Rajoy li demani -i tot apunta que ho farà-. Això sí, la dirigent popular només farà el pas d'encapçalar la llista de Catalunya a les eleccions espanyoles si és per ser ministra. Perquè Camacho, que realment marxaria a contracor perquè deixaria desvestit el partit a Catalunya, no deixarà el seu escó al Parlament si no és per tenir un lloc destacat quan Rajoy s'intal·li a la Moncloa.

És dona, catalana i va aconseguir els millors resultats de la història del PP a Catalunya. Es tracta d'una atractiva combinació que Rajoy tindrà molt en compte a l'hora de triar un equip que buscarà la paritat de gènere i l'equilibri territorial. Els populars catalans també tenen clar que Camacho és la persona ideal per ser cap de llista al Congrés, on ja va ocupar escó entre el 2004 i el 2008. "És la persona més visible i la que millor capitalitza l'etapa d'una nova imatge del PP a Catalunya", asseguren fonts dels partit.

Una marxa agredolça

Disciplinada, ella farà el que el seu partit li demani. I és que si bé CiU aspira a "fer el triplet", els populars també esperen posar la cirereta a un any brillant electoralment. Les perspectives són tan optimistes que fins i tot podrien quedar a prop d'un triple empat amb CiU i el PSC el 20-N. Malgrat tot, Camacho encapçalaria la llista amb un sentiment agredolç, perquè ocupar un escó al Congrés implicaria renunciar al del Parlament. El pas és tan important que si es decideix a fer-lo és perquè Rajoy té preparat un ministeri per a ella. Perquè per desvestir el partit i passar quatre anys de diputada rasa a Madrid, Camacho preferirà no moure's de Catalunya. També hi ha damunt la taula que encapçali la llista però no prengui possessió de l'escó.

El que sí que tenen clar els populars catalans és que si Rajoy té intencions de nomenar ministre (o fins i tot vicepresident) Josep Piqué -que col·labora en l'àrea econòmica del líder popular- i ell és l'únic representant català al seu executiu, ho haurà d'"explicar molt bé" a un PP de Catalunya que encara està ressentit amb la seva dimissió el 2007, quan va marxar per desavinences amb la direcció estatal. De fet, Piqué tampoc és ben vist per l'ala més dura del PP en l'àmbit espanyol, que el considera "catalanista". Per tant, per evitar un incendi a Catalunya, Rajoy podria optar per oferir un càrrec tant a Piqué com a Camacho. Tots dos sí que conserven bona relació personal.

Tot es decidirà en una trobada que tindran Rajoy i Camacho a primers de setembre. Sigui quina sigui la decisió de la dirigent catalana, el càrrec de presidenta del PP a Catalunya el mantindrà. El partit admet que, malgrat la pau interna, té poques alternatives més enllà d'ella per fer un bon paper al cap de cartell a les generals i també és conscient que perdria el seu gran actiu al Parlament. Si Camacho marxa finalment a Madrid, la lògica apunta que el dirigent amb més punts per rellevar-la com a presidenta del grup parlamentari és l'actual portaveu a la cambra catalana, Enric Millo, que es faria càrrec del partit en una legislatura en la qual, com ja s'ha demostrat, serà clau en moltes de les decisions del govern d'Artur Mas.

Rajoy definirà, amb la seva trucada, el futur del partit a Catalunya i el d'Alicia Sánchez-Camacho.

stats