TERRITORI
Crònica 25/12/2011

Sant Cugat destina el 75% dels fons d'una fundació al sou del president

Sant Cugat del Vallès reactivarà la fira Sant Cugat Actiu amb una fundació privada, però dedicarà el 75% de la inversió a pagar el sou del president, un candidat de CiU que es va quedar a les portes de ser regidor.

Albert Balanzà
2 min
Lluís Fernández, que figurava a les llistes de CiU de Sant Cugat  en les últimes eleccions municipals, presideix la nova fundació.

SANT CUGAT DEL VALLÈSLa Mostra Sant Cugat Actiu ha estat tradicionalment un dels grans actes anuals de la ciutat, se celebra des dels anys 80 per iniciativa de la Federació de Comerciants i, en els últims anys, com a conseqüència de la crisi, havia perdut una certa embranzida. La solució de síntesi que ha trobat l'Ajuntament, però, pot ser polèmica. Els comerciants tindran el suport de la Cambra de Comerç de Terrassa i del consistori sota el paraigua de la nova Fundació Sant Cugat Actiu.

Tot i tractar-se d'una fundació privada sense afany de lucre, la nova entitat ha rebut una inversió municipal de 80.000 euros anuals. Tal com va explicar el tinent d'alcalde Carles Brugarolas en el ple de dilluns, aquests diners serviran en un 75% per cobrir la retribució econòmica de qui ha estat designat president, l'empresari local Lluís Fernández. Brugarolas, responent un prec de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), va explicar que el sou de Fernández s'elevarà a 60.000 euros anuals i que l'Ajuntament estudia ara vies de finançament privat per treure pes a la implicació municipal.

Es dóna la circumstància que Fernández no només és un emprenedor santcugatenc que es dedica a la distribució de material d'oficina en papereries i llibreries a través de la seva empresa, Lluisfera SL, sinó que també era, en les passades eleccions del 27 de maig, el candidat número 16 de la llista de CiU.

De manera abassegadora, tenint en compte que a finals dels noranta el PSC va estar a punt de prendre el govern local a la federació nacionalista, CiU va obtenir 15 regidors, la segona força va ser el PP amb quatre i el PSC, la CUP i ICV-EUiA es van quedar amb dos edils cadascun. La pallissa electoral va deixar a les portes del consistori Lluís Fernández, que és militant d'Unió en una ciutat on l'agrupació democristiana sempre ha tingut un pes superior al que té en altres municipis.

Mig any després d'aquells resultats, l'arranjament que ha impulsat el consistori que encapçala Mercè Conesa -un dels més sanejats econòmicament de tot Catalunya- passa per convertir un dels integrants de la llista de CiU en un dels càrrecs de confiança més ben pagats del cartipàs municipal. La Fundació Sant Cugat Actiu és privada, però Fernández cobrarà de l'Ajuntament.

Al marge de la possible polèmica, de la qual la premsa local ja s'està fent ressò entre línies, el cert és que hi ha una voluntat real de l'Ajuntament de reactivar la mostra Sant Cugat Actiu perquè torni a tenir l'esplendor de les cites anteriors. Anys enrere, el certamen utilitzava centenars de metres quadrats a l'antic camp de futbol i en altres espais grans de la ciutat.

stats