RETALLADES A LA SANITAT
Crònica 09/09/2011

Sant Pau negocia un ERO de més de 900 treballadors

Per retallar despeses, l'Hospital de Sant Pau ha proposat un expedient de regulació temporal que, segons els sindicats, afectaria 924 treballadors. Fonts del centre diuen que la xifra encara s'ha de negociar.

Lara Bonilla
2 min
Les protestes contra les retallades a la sanitat estan molt presents als hospitals. A l'Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu, una pancarta reivindicativa dóna la benvinguda als pacients.

BARCELONA.L'amenaça dels expedients de regulació (ERO) s'estén per la xarxa sanitària concertada. Les mesures que fins ara han adoptat els hospitals catalans no són suficients per reduir despeses i sobre la taula hi ha la proposta de presentar EROs. L'últim a fer-ho ha estat l'Hospital de Sant Pau, que negocia un ERO temporal que segons els sindicats afectaria més de 900 treballadors d'una plantilla de gairebé 3.000 persones. La direcció, però, assegura que la xifra encara s'ha d'acabar de concretar. "És un ERO temporal, no s'està acomiadant gent, sinó que se'ls proposa treballar menys hores", deia ahir un portaveu. L'objectiu és reduir 10 milions de dèficit.

La proposta, que ha arribat a mans dels sindicats, assenyala que 825 persones deixarien de treballar durant 15 dies entre aquest any i el que ve, i 99 més ho farien durant un període més llarg: 15 mesos. Segons el sindicat UGT, això equival a acomiadar entre 150 i 180 persones. Pel que fa al repartiment dels expedients, més de 500 dels afectats són personal mèdic i d'infermeria i la resta són treballadors de l'àrea de suport: informàtica, logística, recursos humans i enginyeria. Només 8 dels expedientats corresponen a l'àrea de gerència i direcció. No obstant, l'Hospital de Sant Pau insisteix que "no hi ha res tancat" i que "no es tracta de fer fora ningú sinó de treballar menys hores a l'any".

Les mateixes fonts expliquen que s'ha arribat a aquesta situació després del fracàs de les negociacions amb els sindicats. La proposta encara s'ha de negociar amb el comitè d'empresa, però els sindicats ja han dit que no l'acceptaran. "No arribarem a cap acord perquè no estan negociant. Ja han dit que presentaran l'ERO divendres que ve al departament d'Empresa i Ocupació", va explicar Sergio del Río, delegat d'UGT a l'Hospital de Sant Pau. Les retallades a Sant Pau també passen pel tancament d'una unitat d'hospitalització de 36 llits, pel tancament de les consultes externes tots els divendres de l'any i per la reducció de tres operacions quirúrgiques diàries.

La direcció del centre diu que, en cas que s'aprovi l'ERO, tampoc és definitiu que s'acabi aplicant. No és el primer cop que els gerents amenacen amb acomiadaments per negociar retallades salarials i socials amb els treballadors. En els últims mesos s'han proposat EROs a l'Hospital del Mar, al d'Igualada, al de Blanes i a l'Hospital Plató. Alguns, però, s'han acabat frenant després de negociar amb els treballadors. Com al Parc Salut Mar, en què els acomiadaments han estat substituïts per un ERO temporal.

El conseller defensa el model

Tot i les retallades i el degoteig d'EROs, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va llançar ahir un missatge d'optimisme: "El sistema català de salut no està en crisi". Ruiz va reconèixer que està passant "moments difícils" però que la situació "no és tràgica encara que ho sembli". El conseller, que ahir es va reunir amb els professionals de la regió sanitària de Tarragona, també va dir que Salut estudia agrupar les llistes d'espera dels hospitals d'un mateix territori. La proposta forma part de la nova reordenació que s'ha de presentar a l'octubre.

stats