CRISI ECONÒMICA ALS AJUNTAMENTS
Crònica 06/09/2011

Sant Vicenç dels Horts opta per La insubmissió fiscal amb l'Estat

L'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, que governa el republicà Oriol Junqueras gràcies al pacte de govern entre ERC, ICV i CiU, no tornarà els 0,4 milions que deu a l'Estat de la liquidació d'impostos.

Albert Balanzà
2 min
L'alcalde de Sant Vicenç, Oriol Junqueras, ahir en un moment de la compareixença amb la resta d'equip de govern d'ICV i CiU.

Barcelona.La mesura, que ahir es va fer pública en una compareixença dels màxims dirigents locals dels tres partits amb l'alcalde, en un intent de mostrar transversalitat, és la primera resposta al nou front de col·lisió que el govern espanyol va obrir ara fa tot just un mes quan va reclamar 576 milions d'euros als ajuntaments catalans. Aquesta reclamació estatal arriba en concepte del saldo negatiu que ha portat la liquidació d'impostos de l'any 2009 i en la qual s'ha comprovat que els diners que l'Estat va avançar als municipis estaven calculats seguint unes previsions massa optimistes en els ingressos a les arques locals. Sant Vicenç dels Horts està a molta distància dels principals deutors en aquesta partida, Barcelona (304 milions) o l'Hospitalet de Llobregat (21 milions), però és un exemple dels municipis de menys de 75.000 habitants que deuen un total de 137 milions a l'Estat.

Tècnicament, la decisió d'aquest ajuntament del Baix Llobregat es concreta en un requeriment a la direcció general de Coordinació Financera perquè no s'obligui el consistori a tornar en el termini de cinc anys 473.510 euros rebuts en concepte de bestreta del 2009. Ahir l'alcalde, Oriol Junqueras, en la línia dels arguments que va donar CiU o el govern de la Generalitat a principis d'agost, va subratllar que l'Estat havia calculat malament les bestretes però va afegir que ho havia fet "de manera deliberada" i que no corresponia a les arques locals arreglar la situació.

L'altra opció de Manresa

Tot i que l'equip de govern de Sant Vicenç dels Horts ha iniciat contactes amb altres ajuntaments perquè secundin la seva iniciativa a partir d'un text conjunt que pugui donar peu a un front comú municipalista, ahir els moviments locals anaven també en altres sentits: un portaveu de l'Ajuntament de Manresa, governat per CiU, que ahir mateix va fer públic que ha estat dels primers ajuntaments a veure aprovat un crèdit de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per cancel·lar deutes amb autònoms i petites i mitjanes empreses, va assegurar que aquesta mateixa serà l'opció que en principi adoptaran per retornar el deute. Aquest portaveu va remarcar que l'Estat "té la paella pel mànec" des del moment em què la devolució sortirà de les transferències que el mateix Estat ha de fer a aquestes corporacions municipals, la qual cosa significa que rebran menys diners dels que els pertocarien els pròxims anys per eixugar el deute.

De tota manera, les finances municipals, amb aquest nou episodi obert per Sant Vicenç dels Horts, tenen tots els números de continuar sent el gran problema irresolt del finançament de les administracions. L'Estat, lluny de posar-hi remei, ha pressionat els ajuntaments perquè redueixin el percentatge d'endeutament respecte dels ingressos i perquè presentin la liquidació de l'exercici 2010 abans de l'octubre si volen rebre els diners que atorga mensualment Hisenda. Avui, de fet, la polèmica continuarà en l'anàlisi que farà de la situació econòmica municipal el comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

stats