TRIBUNALS
Crònica 24/04/2012

El crim de Santaló: un assassinat a sang freda per 12.000 euros

El crim del carrer Santaló, que es jutja des d'ahir a Barcelona, va ser un encàrrec per 12.000 euros. L'inductor sempre ha mantingut que només volia "donar un ensurt" al seu cap perquè el pensava acomiadar.

Laura Díaz-roig
3 min

BARCELONA.Va matar un home a sang freda i a plena llum del dia per 12.000 euros, que es va repartir amb el company que el va ajudar a escapar. Jorge Andrés Madrid va confessar haver assassinat per encàrrec el director del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) Félix Martínez Touriño, a qui va estar seguint durant dos dies. De fet, en la seva declaració policial va assegurar que el primer cop que va tenir l'oportunitat de disparar no va tenir "valor" per matar-lo.

El guió d'aquest macabre crim comença, però, amb una disputa laboral: Manuel Moreno, el cap del departament d'audiovisuals del CCIB, va saber que seria acomiadat i va idear un "pla criminal" per evitar-ho: va contractar un sicari per assassinar el seu superior. Touriño, que el 9 de febrer del 2010 -el dia que va ser assassinat- havia de viatjar a Lió (França) per comunicar la decisió al director general de l'empresa i concretar-ne les condicions, no va arribar a agafar a l'avió i va morir d'un tret al clatell en ple carrer Santaló, a pocs metres de casa seva.

En total, s'asseuen des d'ahir al banc dels acusats cinc persones que presumptament van participar en l'assassinat. Els quatre homes s'enfronten a una pena de 25 anys de presó i l'única dona, la parella d'un dels acusats, a 12 anys i sis mesos. Ahir va quedar constituït el tribunal popular que durant les pròximes setmanes decidirà si els acusats, que podrien començar a declarar avui, són culpables o no.

L'excusa del cotxe

El primer que va fer l'acusat Manuel Moreno va ser demanar ajuda al seu cunyat, Sahid Sánchez, a qui, segons apunta l'escrit fiscal, va comunicar la seva intenció de matar la víctima. La via per arribar a ell va ser fàcil: Touriño venia un cotxe, i Sánchez es va fer passar per comprador per contactar amb ell. "Això va facilitar la seva relació personal amb Touriño, l'obtenció del seu telèfon mòbil, el seu seguiment i la informació sobre els seus moviments", diu la fiscalia. Després, va demanar a Yader Jair Castro i a Jorge Andrés Madrid que duguessin a terme l'execució del pla.

Segons va relatar Madrid davant la policia -ara haurà de ratificar-ho tot davant el jurat popular- ell i Yader sempre van rebre ordres de Sahid, que deia que la víctima "volia deixar sense feina" la família de la seva dona. Així, els van oferir 12.000 euros -9.000 per a ell i 3.000 per a Yader- per acabar amb la vida de Touriño.

Els dos acusats van arribar a Barcelona procedents de Madrid el divendres 7 de febrer, dos dies abans del crim. Sahid els va mostrar fotografies de la víctima i els principals llocs per on es movien ell i la seva nòvia i els va lliurar una arma. Aquella mateixa tarda Jorge Andrés Madrid ja va anar a controlar el domicili de la parella de Touriño i els va veure sortir, tot i que no va tenir valor per disparar. El diumenge es van reunir tots, també amb Moreno, però no van trobar cap ocasió per dur a terme el pla.

Cafè i diari abans d'assassinar

Era fonamental no deixar-lo viatjar a França, on s'havia de materialitzar l'acomiadament, per la qual cosa el 9 de febrer Jorge Andrés Madrid i Yader van vigilar des de molt d'hora el domicili de Touriño. L'autor material va tenir temps de fer un cafè i comprar el diari abans que la víctima sortís de casa seva. Després, tot va anar molt ràpid. En veure sortir Touriño, Madrid -amb guants i mitja cara oculta- va tapar l'arma amb el diari, es va col·locar darrere seu i li va disparar un tret al clatell. Va sortir corrents cap al cotxe, on l'esperava Yader, i van agafar la Diagonal per fugir cap a Madrid. Jorge Andrés Madrid va dir a la policia que, després de no atrevir-se a disparar el dissabte, va pensar que el matarien perquè tenia molta informació sobre el cas i va tenir por, per la qual cosa va decidir a cometre el crim. La seva defensa durant aquests dies anirà, doncs, en aquesta línia.

Per la seva banda, l'inductor, Manuel Moreno, sempre ha mantingut que només volia "donar un ensurt" al seu cap i ha negat que donés l'ordre que el matessin. Assegura que només es va posar en contacte, a través del seu cunyat Sahid, amb dos colombians perquè espantessin el seu cap i "li donessin algun cop si es posava tonto".

El principal dubte és la participació de la dona de Sahid i germana de Moreno, Maria Pilar, que sempre ha mantingut que no coneixia les intencions del seu marit. Tot i així, la fiscalia manté que, amb tota seguretat, va ajudar el seu marit a escapar a Colòmbia.

stats