BATALLA ACCIONARIAL A LA PETROLIERA ESPANYOLA
Crònica 08/09/2011

El Santander colla Sacyr

El 21 de desembre finalitza el termini de Sacyr per tornar els 5.175 milions del crèdit que va contreure amb una vintena de bancs per comprar el 20% de Repsol. El Santander és el principal creditor.

Ignasi Pujol
3 min
Relació convulsa El president de Sacyr, Luis del Rivero, i el de Repsol, Antoni Brufau, durant una de les juntes de la petroliera espanyola.

Barcelona.La batalla accionarial a la petroliera Repsol, segona empresa espanyola per volum de facturació (després de Telefónica) i una de les cent principals companyies del món, té aires de culebró. Al serial es barregen l'alta política, els interessos empresarials, les diferències personals i, potser per sobre de tot això, uns bancs que volen cobrar els diners que han prestat.

Sacyr va llançar el 29 d'agost una bomba de rellotgeria a Repsol en anunciar un pacte de sindicació d'accions amb Petróleos de México (Pemex), companyia controlada per l'Estat mexicà. Juntes sumen gairebé el 30% -el llindar per llançar una opa- de la petroliera espanyola i la seva intenció és influir en totes les decisions estratègiques, des del nomenament de la cúpula directiva a la retribució dels accionistes.

L'aliança Sacyr-Pemex vol destronar Antoni Brufau, president executiu de Repsol, precisament perquè va ser ell qui va retallar el dividend el 2009 a causa de la crisi. Aquest assumpte va tensar la relació entre Brufau i Luis del Rivero, president de Sacyr i vicepresident de Repsol, que va intentar col·locar el seu paquet d'accions a Repsol primer a Gazprom i després a Lukoil (totes dues, companyies russes). La constructora va comprar el 20% de la petroliera el 2006 convidat per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero (l'ICO va prestar 350 milions a Sacyr per aquesta operació).

Sacyr va pagar fins a 6.525 milions d'euros per convertir-se en el principal accionista de Repsol. Però només el 20% d'aquesta inversió va procedir dels fons propis de la companyia. Una vintena de bancs, liderats pel Santander, van concedir a Sacyr un crèdit de 5.175 milions d'euros a tornar en cinc anys. Aquesta és la clau de volta de la batalla de Sacyr a Repsol.

El pròxim 21 de desembre finalitza el termini per retornar el préstec i Sacyr fa mesos que negocia amb els bancs, que haurien demanat a la constructora un cop d'efecte a Repsol. A dia d'ahir, Sacyr acumulava unes minusvàlues latents de 1.849 milions d'euros a Repsol. És a dir, aquesta és la diferència entre el preu que va pagar la companyia pel 20% de Repsol el 2006 i el que val ara aquest percentatge d'accions a la borsa. El valor a borsa de Repsol era ahir de 23.379 milions d'euros, davant dels 32.625 milions de fa cinc anys (9.246 milions més).

Durant aquesta setmana les minusvàlues de Sacyr a Repsol han arribat a superar el valor de la mateixa constructora a borsa. Això va passar, per exemple, dimarts, quan la capitalització borsària de Sacyr era de 1.917 milions i la participació a Repsol s'havia depreciat en 2.018 milions d'euros.

Interès de la banca

Els bancs, doncs, collen Sacyr per cobrar. De fet, Crédit Agricole, un dels principals creditors financers de Sacyr en l'operació de Repsol, ha estat un dels bancs que ha assessorat a Pemex en la compra d'un 4,62% addicional a Repsol. La mexicana suma ja el 9,43% de Repsol, molt a prop del 9,8% que va comprometre en l'acord amb Sacyr. La Caixa, amb un 12,8%, és el segon accionista de Repsol.

Ahir Sacyr i Pemex van comunicar a la CNMV que ja han sindicat el 29,5% de Repsol YPF. Pemex també va notificar que la compra del 4,62% addicional es va produir un cop anunciat l'acord amb Sacyr i no abans, com demanaven que s'investigués els minoritaris.

El Senat mexicà ha demanat al govern del país que informi sobre l'operació de Repsol perquè l'oposició posa en dubte la legalitat de l'operació, ja que Pemex s'ha hagut d'endeutar en un 70% per comprar el 4,62% de la petroliera espanyola per 1.200 milions d'euros.

L'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa va demanar ahir a la Comissió Europea que es posicioni sobre l'aliança Sacyr-Pemex.

El paper del Santander

No és el primer cop que Banco Santander condiciona l'estratègia de les grans constructores espanyoles. ACS, el grup presidit per Florentino Pérez, va comprar l'elèctrica Fenosa al Santander el 2005 gràcies al finançament d'aquesta mateixa entitat. Tres anys després el banc presidit per Emilio Botín va instar a ACS que vengués Fenosa a Gas Natural per liquidar el deute.

L'aventura d'Acciona a Endesa també va acabar a causa de l'elevat endeutament que va haver d'assumir per tancar l'operació. De nou el Santander va liderar un préstec de 9.000 milions d'euros al grup de la família Entrecanales per comprar el 25% de l'exmonopoli elèctric el 2006 i aquest va haver de vendre el 2009 per eixugar el deute després de l'esclat de la bombolla immobiliària.

El deute total de Sacyr era d'11.194 milions d'euros a 30 de juny. D'aquests, 4.908 milions corresponen al crèdit per la compra de Repsol. A banda de la urgència per tancar un acord amb la banca, Sacyr veu un altre condicionant al calendari: les eleccions del 20 de novembre. Luis del Rivero no té bona relació amb el PP, especialment després d'intentar desbancar Francisco González de la presidència del BBVA (González havia estat nomenat a instàncies de l'executiu de José María Aznar). De fet, el PP ja ha expressat els seus recels pel pacte entre Sacyr i Pemex.

stats