ELECCIONS GENERALS
Crònica 08/08/2011

Santi Vila (CiU) avisa: pacte fiscal o secessió imparable

Pacte fiscal o secessió "imparable". L'avís el feia ahir l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), defensor de l'encaix amb Espanya. Vila se suma a les veus que veuen en el pacte fiscal l'última oportunitat.

Marc Colomer
3 min
De la "grotesca i còmica" deriva sobiranista al dilema final L'alcalde de Figueres ha passat d'alertar, el maig del 2010, dels efectes negatius de La interpretació "grotesca i còmica" que es feia de la suposada deriva sobiranista de CiU a advertir d'una ruptura pràcticament inevitable.

Barcelona.La reivindicació del pacte fiscal tornarà a ser, després de les eleccions nacionals del 28-N, el principal reclam electoral que exhibirà CiU de cara al 20-N. La federació sap, però, que amb un govern espanyol amb majoria absoluta (les enquestes la pronostiquen per al PP), les possibilitats d'aconseguir el pacte fiscal, ni que sigui avalat per una eventual consulta prèvia, s'esfumarien. Per això, la federació ha plantejat la seva campanya per al 20-N en la necessitat d'aglutinar al seu voltant el gruix del vot catalanista per barrar el pas a un govern amb majoria absoluta que fes inviable plantejar el pacte fiscal. Un plantejament que ha disparat les alarmes del principal partit de l'oposició, el PSC, que no troba un reclam electoral per contraposar-lo al concert de CiU. El vice-primer secretari del PSC, Miquel Iceta, avisava aquest cap de setmana que si CiU es creu que el pacte fiscal ha de ser un objectiu de país no en pot fer un ús electoral.

Tant el president de la Generalitat, Artur Mas, com el candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep Antoni Duran i Lleida, han situat el pacte fiscal com la primera negociació que plantejaran al nou govern espanyol. Ara bé, el Govern no ha volgut ensenyar les cartes i revelar quin pla B prepara si fracassa la proposta del pacte fiscal. Però els líders de la federació ja han reconegut que un cop esgotada la via estatutària (amb la sentència del TC com a estocada final), si el pacte fiscal no arribés a bon port, el sobiranisme s'alimentaria d'una nova frustració de país.

En aquest escenari, a CiU creixen les veus que eleven el pacte fiscal a la categoria d'última oportunitat. No només en els sectors més sobiranistes, sinó també entre els partidaris de buscar fórmules d'entesa amb Espanya. És el cas de l'alcalde de Figueres, Santi Vila, que va advertir ahir en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies que el pacte fiscal és un "objectiu estratègic". Però és que per l'alcalde de Figueres, si la via del concert econòmic topa amb una paret a Madrid, "el camí cap al secessionisme serà imparable". L'afirmació pren dimensió pel fet que prové d'un alcalde gens sospitós de ser independentista. Tot al contrari. Ell mateix s'inclou entre el grup d'alcaldes "moderats" de CiU que "no desitgen" la via rupturista.

Camí sense retorn

"Si no s'aconsegueix el pacte fiscal, lamentablement tindrem un problema estructural des del punt de vista de l'estat constitucional", va advertir Vila, que arribat el cas considera que no caldrà ni plantejar accions d'objecció fiscal, sinó empènyer directament un procés de ruptura de Catalunya i Espanya. Es referia així a la proposta de tancament de caixes feta per Òmnium Cultural en l'acte de commemoració dels 50 anys si en quatre anys Catalunya no aconseguia la independència fiscal. Per Vila, el pacte fiscal ja traça ara un veritable "camí sense retorn", perquè el país no es pot conduir a una nova "frustració" després de la de l'Estatut. "Tothom comença a adonar-se que si no hi ha pacte fiscal, el camí cap al secessionisme serà imparable", va avisar el també diputat de CiU.

Però més enllà de la proclama, Vila va plantejar que si arriba el cas, els alcaldes de CiU, des dels més declaradament sobiranistes fins als més "moderats", hauran de fer un pas inequívoc per "avalar" un referèndum i "demanar a la ciutadania que ajudi a entrar en un procés de ruptura". Un procés que insistia que es faria "inevitable".

CiU, un lobi català a Madrid

Entroncant amb el plantejament de la campanya electoral de Duran, l'alcalde de Figueres alerta que "només des de Catalunya es pot evitar" una majoria absoluta del PP que faria inviable el concert. I va advertir que només un "gran resultat" de CiU que faci de la federació el "ponderador" del nou govern i que li permeti actuar com a "lobi català" per frenar "l'Espanya monocolor" del PP. Per Vila, només CiU pot portar al Congrés dels Diputats una agenda catalana, perquè socialistes i populars "no hi ajudaran".

stats