ELECCIONS A FRANÇA
Crònica 17/03/2012

Sarkozy i Hollande, un emocionant duel per l'Elisi

La incertesa marca la recta final de les eleccions presidencials franceses. L'actual president ha aconseguit per primer cop avançar el favorit, el socialista François Hollande, en algun sondeig.

Alex Vicente
3 min
L'ESPERANÇA SOCIALISTA
 El socialisme confia en una victòria de François Hollande per revertir l'actual domini del centredreta en la majoria de països europeus.

PARÍSLa campanya francesa s'escalfa i el duel per l'Elisi s'intensifica. Quan falten poc més de quatre setmanes per a la primera volta de les presidencials, Nicolas Sarkozy i François Hollande canvien de marxa per entrar en una recta final que s'anuncia explosiva. La recuperació inesperada de Sarkozy, malgrat una precampanya desconcertant i més aviat desafortunada, invalida les previsions que fins ara es donaven per bones i que consideraven el seu contrincant socialista com un favorit imbatible.

Un sondeig de l'empresa Ifop per al setmanari Paris Match situa per primera vegada el president francès al davant d'Hollande. A la primera volta, Sarkozy trauria un punt i mig a Hollande (28,5% contra 27%). L'aspirant de l'esquerra segueix superant-lo de llarg en el segon assalt (obtindria el 54,5% dels vots davant del 45,5% de Sarkozy), però la tendència a la remuntada que apunta el sondeig ha tingut un efecte psicològic considerable. La victòria, que les tropes socialistes començaven a donar per segura, encara no està del tot feta. Sobretot, quan un terç de l'electorat assegura que encara no ha decidit per qui votar. A mesura que el percentatge d'indecisos es redueix, el vot a Sarkozy augmenta.

Hollande, més nerviós

"No canvia gens la meva determinació i voluntat", va assegurar François Hollande dijous al vespre, durant una intervenció televisiva molt esperada, en què va apostar per mantenir la calma i va insistir en algunes de les paraules claus que han marcat la precampanya, com ara justícia , recuperació i unió nacional. Amb tot, el temperat Hollande comença a presentar símptomes de nerviosisme que ha dissimulat malament. Per exemple, fent una crida oberta al vot útil, com va fer dimecres en un míting a Marsella. L'aspirant socialista no va dubtar a sacsejar el fantasma de la traumàtica eliminació de l'exprimer ministre Lionel Jospin a les presidencials del 2002. "Aquell 21 d'abril ha de seguir present en totes les memòries. No podem córrer cap risc", va expressar Hollande.

A partir d'ara, el candidat socialista farà més pedagogia i menys anuncis d'impacte -com la taxa del 75% al patrimoni dels milionaris-, tot i que encara se'n podria guardar algun per a la recta final. A més, Hollande ha engegat una campanya porta a porta a l'estil d'Obama l'any 2008. Aquesta setmana hi han participat fins i tot els tenors socialistes, com ara l'excandidata Ségolène Royal, que ha superat diferències personals i polítiques amb Hollande en senyal de solidaritat. Per una vegada, la unitat entorn al candidat ha estat exemplar, una mena de miracle en una formació que semblava sotmesa a una lluita eterna entre clans.

Sarkozy dramatitza les eleccions

En canvi, la campanya de Sarkozy, que fins ara havia aconseguit neutralitzar tota dissidència dins del centredreta, ha estat menys cohesionada, per la incomoditat que la seva fixació immigratòria -la polèmica entorn a la carn halal - genera entre els sectors moderats del seu partit. El president no ha semblat tan preparat com el 2007, quan l'impulsava una maquinària imparable i comptava amb un programa tan coherent com iconoclasta. Aquesta vegada, ni tan sols ha volgut publicar-lo. Sarkozy ha preferit un degoteig de propostes proclamades amb contundència verbal i cops d'efecte constants. Comença a recuperar-se, però té un problema d'identitat política, després de les múltiples reencarnacions -de l'ultraliberalisme al patriotisme econòmic- que han marcat la legislatura.

La màgia que va marcar la campanya que el va conduir a l'Elisi brilla aquest cop per la seva absència. Amb tot, Sarkozy es guardava alguns asos a la màniga. No ha dubtat a dramatitzar aquestes eleccions i ha anunciat fins i tot la seva retirada de la vida política si acaba perdent. "La victòria depèn de vosaltres, com no ha passat mai en la història -va afirmar ahir-, si la majoria silenciosa rebutja el dictat del pensament únic i els guions escrits massa d'hora, guanyarem". Sarkozy s'ha autodefinit com "el candidat del poble" en un gir tàctic en què també ha participat la seva esposa, Carla Bruni. "Som persones modestes", va assegurar la primera dama fa poc.

stats