ELECCIONS A L'ELISI
Crònica 16/02/2012

Sarkozy apel·la a la "França forta" per ser reelegit

Nicolas Sarkozy vol ser el candidat que tornarà a donar la paraula al poble. Amb aquesta idea central, el president francès ha arrencat en una entrevista televisiva la seva campanya per a la reelecció.

Marta Bausells
2 min
El president francès s'ajusta la corbata minuts abans de formalitzar la seva candidatura.

BARCELONA.Nicolas Sarkozy va començar la jornada d'ahir amb la mirada posada en la campanya per a la seva reelecció. Així, va obrir un compte a Twitter que va utilitzar per fer un anunci que ja era de domini públic: "He acceptat la invitació de TF-1 per al telenotícies de les 20 h, i us hi espero", en referència a l'entrevista televisiva en què anunciaria oficialment la seva candidatura a les presidencials del 22 d'abril i el 6 de maig. En qüestió d'hores, el president francès tenia més de 45.000 seguidors.

Al vespre va pronunciar les paraules més esperades, després de setmanes jugant amb l'atenció mediàtica i l'ambigüitat. "Sí, sóc candidat a l'elecció presidencial", va declarar. Cap novetat per a ningú, però sí una entrada abans del previst a la part més activa de la campanya, per intentar remuntar davant del seu màxim rival, François Hollande, del Partit Socialista, que lidera les enquestes.

Capità d'un vaixell que naufraga

Quan la presentadora Laurence Ferrari li va preguntar el perquè de la decisió de presentar-se -que Sarkozy va dir que havia pres fa setmanes-, va afirmar: "Avui la situació de França, d'Europa i del món, que viuen una successió de crisis sense precedents, fa que no tornar a sol·licitar la confiança dels francesos sigui com abandonar la responsabilitat". Tot seguit va fer una analogia amb el capità d'un vaixell en plena tempesta: "¿S'imagina que digués «No, estic cansat, renuncio»?"

"Tinc coses a dir als francesos, proposicions per fer-los", va remarcar, i després va afegir que "s'obre un nou període" en què França no pot quedar aïllada del rumb del món. En aquest sentit, el seu eslògan de campanya serà "França forta!", en la línia del discurs conservador, amb un gir clar cap a la dreta, que el líder del partit Unió per un Moviment Popular ha estat fent les últimes setmanes. El del candidat socialista, en canvi, fa incidència en la necessitat d'un relleu: "El canvi és ara!"

"La idea central de la campanya consistirà a tornar a donar la paraula al poble", explicava ahir Sarkozy. "Molts francesos se senten desposseïts del seu poder" per "les elits, els sindicats i els partits", va apuntar.

Amb un 25% de la intenció de vot, el cap d'estat va al darrere en les enquestes. Hollande té un avantatge d'entre 5 i 8 punts per a la primera volta, i d'entre 15 i 20 de cara a la segona. Els segueixen de lluny els candidats del Front Nacional -la ultradretana Marine Le Pen- i del Moviment Democràtic -el centrista François Bayrou-. Tot i que tenia previst entrar en campanya al març, Sarkozy va negar que els sondejos li haguessin fet avançar l'anunci: "El president té més deures que drets. He d'exercir les meves responsabilitats fins al final, i he considerat que dos mesos sent a la vegada president i candidat eren suficients".

stats